Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op maandag 12 juli: André Laporte 90!

Klara Live op maandag 12 juli: André Laporte 90!Klassieke muziek

Op 12 juli wordt André Laporte 90. Voor Klara Live aanleiding voor een Laporte-feestje ! We kozen samen met de componist enkele hoogtepunten uit zijn oeuvre.
André Laporte©VRT rr

André Laporte

Dat André Laporte musicus zou worden was min of meer voorbestemd: zijn vader was organist en dirigent van de fanfare in het Hagelandse dorpje Oplinter, waar André in 1931 geboren werd. Vader Laporte gaf solfège aan fanfaremuzikanten, thuis, in de keuken aan een grote tafel. Hij gaf ook pianoles, maar niet - eigenaardig genoeg - aan zijn eigen kinderen: André pikte gewoon hier en daar wat op en leerde het zichzelf. Op 18-jarige leeftijd trok hij naar het Lemmensinstituut, toen nog in Mechelen, en kreeg er ondermeer les van Flor Peeters en Marinus De Jong. Tegelijkertijd studeerde hij muziekwetenschap en filosofie in Leuven.

Laporte was al zeer vroeg geïnteresseerd in de ‘nieuwe’ muziek en ging naar Darmstadt voor de toen zeer spraakmakende Ferienkurse für Neue Musik; hij kwam er in contact met mensen als Boulez, Stockhausen en Berio. Muzikale nieuwsgierigheid, maar met respect voor de traditie, zou zijn parcours verder bepalen, en zou ook van grote waarde blijken in de verschillende functies die hij in zijn carrière had: hij was niet enkel componist, maar ook docent aan het conservatorium van Brussel èn radiomedewerker. Zijn conservatoriumleerlingen, waaronder Luc Brewaeys, Bart Vanhecke, Jan Van Landeghem, denken met plezier en waardering aan zijn lessen terug. En als radiomedewerker van 1963 tot aan zijn pensioen in 1996 was hij achtereenvolgens producer, programmacoördinator, productieleider orkest en directeur artistieke ensembles, allemaal functies waarin hij veel voor de eigentijdse muziek betekend heeft.


En nu terug naar Klara Live op 12 juli: vier sleutelwerken staan op het programma.


Nachtmuziek, een werk voor groot orkest uit 1970, zette hem meteen op de internationale kaart. Laporte had altijd al een fascinatie voor de nacht, en in dit werk speelt hij – zoveel in veel van zijn composities – met verschillende betekenislagen: de nacht als ‘kosmisch gegeven’, maar ook de subjectieve, menselijke ervaring van de nacht. Een knipoog naar de Kleine Nachtmusik van W.A.Mozart zit er ook in.


Een jaar later schreef Laporte La vita non è sogno, een groots oratorium waarmee hij in 1976 de prestigieuze Prix Italia won. De teksten zijn van Salvatore Quasimodo, onderwerp is de oorlog, een universeel onderwerp, maar de componist verwerkte er ook zijn eigen oorlogservaringen in. Het werk trok destijds overigens ook de aandacht van Gerard Mortier, die toen medewerker van het Festival van Vlaanderen was. Mortier zou later, als intendant van de Munt, aan Laporte de opdracht geven voor zijn opera Das Schloss.


We maken een sprong naar 1989 voor het orkestwerk De Ekster op de galg, geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van Bruegel. Dit schilderij is te bewonderen in het Landesmuseum in Darmstadt, waar Laporte het bij toeval ontdekte toen hij, de nieuwe muziek van de Ferienkurse een beetje beu, een wandeling maakte door de stad.


Uit 1990 tenslotte dateert het Testamento de otono, waarin Laporte teksten verwerkt van Pablo Neruda.

Laporte kiest, belezen als hij is, zijn teksten altijd met veel zorg. Hij onderhoudt ook persoonlijke contacten met schrijvers. Ondermeer aan de vriendschap met Umberto Eco, waar hij ook tekst van op muziek zette, koestert hij mooie herinneringen. 

Birgit Van Cleemput had een lang gesprek met André Laporte waaruit we fragmenten laten horen.

De autobiografie van André Laporte (in samenwerking met Yves Knockaert) Onvermijdelijk beeldend verschijnt eerstdaags bij Stichting Kunstboek.


André Laporte 90! Klara Live met Sylvia Broeckaert, 12 juli 20.00 u-2200 u

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.