Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op maandag 27 en woensdag 29 december: Iedereen Klassiek!

Klara Live op maandag 27 en woensdag 29 december: Iedereen Klassiek!Klassieke muziek

In een week vol muzikale eindejaarswensen trakteert Klara Live met maar liefst vier concerten uit het grote muziekfeest Iedereen Klassiek 2021. Op maandag 29 december speelt Brussels Philharmonic klassiekers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Het nationaal jeugdkoor BEVocaL brengt evergeens en onbekende Belgische parels. Op woensdag 29 december trekt Klara Live met het strijkorkest Bryggen en met het klezmer-ensemble Let's Klet'z richting Noord- en Oost-Europa, met programma's vol volksmuziek.
close-up hand en vioolc Wouter Van Vaerenbergh

Brussels Philharmonic: een vaste waarde op Iedereen Klassiek

Op maandag 27 december speelt Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève enkele klassiekers rond het thema 'straffe vrouwen'. Daarin mogen Wagners Walküren en Bizets Carmen natuurlijk niet ontbreken. Het nationaal jeugdkoor BEVocaL, samengesteld uit de beste jonge stemmen van dit moment, zingt een mooie mix van bekende nummers en minder bekende parels uit het Belgische repertoire. Een programma vol contrasten, voor een breed publiek, met een vleugje chauvinisme. Koorleiders zijn Benoît Giaux en Jori Klomp.
Deze Klara Live besluit met werk van Jacqueline Fontyn, de leading lady van de Belgische componisten die op 27 december haar 91e verjaardag viert.
 

foto van Let's Klet'zc rr
Let's Klet'z speelt klezmer, de volksmuziek van de lach en de traan

Op woensdag 29 december staan twee andere concerten uit Iedereen Klassiek centraal. Daaruit blijkt eens te meer hoe klassieke componisten de mosterd haalden bij volksmuziek. In een eerste concert richt Bryggen, het nieuwe strijkorkest van Jolente De Maeyer, de blik naar Noord-Europese landen, met muziek van Arvo Pärt, Edvard Grieg en Noorse volksmuziek. BRYGGEN. Een mooi en loepzuiver gespeeld concert van een gloednieuw ensemble dat door corona een bijzonder moeilijke start kende, maar een schitterende toekomst heeft.
De Brusselse violiste Shirly Laub en klarinettist Benjamin Dieltjens stelden met Let's Klet'z een programma samen met klezmer, de joodse volksmuziek van de lach en de traan. Die is verwerkt in verbazend veel klassieke muziek. Let's Klet'z speelt een kruidige mix van Gustav Mahler, traditionele Jiddische liederen, Alfred Schnittke en Paul Schoenfield. Het lijkt wel alsof dit Brusselse trio met deze onweerstaanbare joodse melodieën en opzwepende ritmes recht uit de schilderijen van Marc Chagalls opduikt. Benjamin Dieltjens vertelt tussen de muziek in opmerkelijke weetjes en anekdotes, die je helemaal in de sfeer brengen.
Deze vier concerten werden opgenomen tijdens Iedereen Klassiek op 30 oktober 2021 in het Concertgebouw Brugge.

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.