Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 11 juni: Conzius/Contius

Klara Live op vrijdag 11 juni: Conzius/ContiusBlijf verwonderd!

Leuven, orgelstad? Naast enkele mooie orgels in het Leuvense is de stad een schitterend orgel rijker: in de St-Michielskerk staat er sinds kort een Contiusorgel. Contius was een goede bekende van Bach. Het was effectief Bach die vol lof sprak over deze orgelbouwer. Het enige Contiusorgel dat na 250-300 jaar nog overeind bleef, staat in Letland. Dààr is men alle maten gaan nemen om een Contiusorgel na te bouwen. Bernard Foccroulle, Luc Ponet, David Burn en Wim Winters wijdden het orgel in.
foto van het Contiusorgel LeuvenContius Foundation

Contiusorgel Leuven Sint-Michielskerk

“Ich bekenne also hierdurch, nach meinem Gewißen, daß gedachten Hernn Cuntzii seine Arbeit in gedachten Orgeln und Instrumenten dergestalt gut und Regelmäßig sey, daß nichts dargegen einzuwenden ist, und nichts mehr zu wünschen wäre, als daß all dergleichen Arbeiten so tüchtig verfertigt würden, damit die Gottes Häuser sowohl als alle andere Liebhaber von dergleichen Musicalischen Instrumenten hinfüro nicht mehr durch Stümper betrogen würden.” Leipzig, den 12ten Janr:1748

Dit is een getuigenis van de grootmeester zelf, Johann Sebastian Bach. “Ik beken hierbij, naar mijn geweten, dat genoemde Contius zijn werk aan de bewuste orgels en instrumenten dermate goed en evenwichtig is, dat er niets tegen in te brengen is, en niets méér te wensen dan dat al zulke werken zo degelijk zouden worden uitgevoerd, zodat de kerken evenals alle andere liefhebbers van zulke muziekinstrumenten nooit meer door knoeiers zouden bedrogen worden.”

Hoewel Leuven reeds over enkele mooie orgels beschikt (Groot Begijnhof, Klein Begijnhof, ...) is de stad een schitterend orgel rijker: in de St-Michielskerk in Leuven staat er sinds kort een Contiusorgel. Op het doksaal in de westgevel werd er een podium gebouwd voor een 30-tal musici, rond het nieuwe Contiusorgel. Het enige Contiusorgel dat na 250-300 jaar nog overeind bleef, staat in Letland. Dààr is men alle maten gaan nemen om een Contiusorgel na te bouwen. De kopie werd gemaakt met materiaal en de technieken zoals Contius die gebruikte, met de bedoeling een instrument te reconstrueren dat in ons land en ver daarbuiten ontbrak, het culturele erfgoed van Leuven en België aanzienlijk verrijkt, maar vooral de ontbrekende schakel is voor de studie, opleiding en de best mogelijke uitvoering van de muziek van de hele Bachfamilie, en bij uitbreiding barokmuziek. Het instrument heeft 2 klavieren, 38 registers en 2021 pijpen. Het inwijdingsconcert van deze "nieuwbouw" werd gespeeld door Bernard Foccroulle, Luc Ponet, David Burn en Wim Winters. http://www.contiusfoundation.org

Geertje De Ceuleneer citeert de interassante woorden van Wim Winters tijdens dit Klara Live programma en was ook zelf heel nieuwsgiering naar dit straffe project!

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.