Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 12 februari tijdens de week van de Belgische muziek

Klara Live op vrijdag 12 februari tijdens de week van de Belgische muziekKlassieke muziek

Tijdens de week van de Belgische muziek krijg je heus niet alleen maar muziek van na 1830 voorgeschoteld. Díe muziek kon natuurlijk alleen maar ontstaan vanuit de kennis van de muziek uit het (verre) verleden, zoals er was: de Franco-Vlaamse polyfonie; een concert gewijd aan Carolus Luython staat voor je klaar. Helemààl Belgisch is de aanvullende muziek, na het concert. Brusselse kapelmeesters van onze 'Belgische' Sint-Goedelekathedraal prijken op de affiche!
afbeelding van de frontpagina opus 1 Van Helmontimslp

frontpagina opus 1 Van Helmont

Carolus Luython werd geboren in Antwerpen, in 1557. Wellicht kreeg hij een opleiding tot zanger (knaap) aan de Antwerpse kathedraal. Maar zoals het met zovele Franco-Vlaamse knapen ging, werd ook Luython naar het buitenland gelokt. Het muzikale niveau van de Franco-Vlamingen was dan ook zeer, zeer hoog. Luython mocht gaan zingen aan het keizerlijk hof in Wenen bij Maximiliaan II, later bij Rudolf II in Wenen en Praag. Daar stootte hij op een andere topper van die Franco-Vlamingen: de Mechelaar Philippus de Monte. Van Luython en De Monte bracht de Capella Mariana begeleid door In Alto een mooi concert tijdens het Ma-Festival van 2019.

Na het concert hoor je "Belgische" muziek uit de 18de eeuw. Belgisch omdat ze geschreven is door kapelmeesters van de Brusselse kathedraal. Twee stukken zijn zelfs heel specifiek gewijd aan de patrones van Brussel, de heilige Goedele. Zowel Pietro Antonio Fiocco -vader van kapelmeester Joseph-Hector Fiocco- als Charles-Joseph van Helmont vermelden de patrones met naam en toenaam in hun partituur. Een Belgischer werk dan de missa Sanctae Gudilae kan ik mij niet indenken....

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.