Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 2 oktober: de Salzburger Festspiele

Klara Live op vrijdag 2 oktober: de Salzburger FestspieleKlassieke muziek

In augustus vierden de Salzburger Festspiele hun honderdste verjaardag. Klara Live brengt een concert uit dit jubileumjaar met de topdiva Elina Garanča en de Wiener Philharmoniker.
© Simon Fowles Virgin Classics

Elīna Garanča: ster in Salzburg

Precies 100 jaar geleden werden de Salzburger Festspiele gesticht met de gedachte dat kunst de door oorlog verdeelde mensen en volkeren kon verzoenen. Dat was helaas te optimistisch, maar net in dit door pandemie geteisterde jubileumjaar blijkt wel hoe groot de nood is om samen muziek te beleven. De voorzorgsmaatregelen tegen Covid-19 waren enorm, maar er was publiek in de Salzburgse zalen.
In Klara Live van vrijdag 2 oktober staan Wagners Wesendonck-Lieder en Bruckners vierde symfonie op het programma, met de Wiener Philharmoniker en mezzosopraan Elīna Garanča o.l.v. Christian Thielemann.
Garanča's internationale doorbraak kwam er na haar debuut in de Salzburger Festspiele van 2003. Wagner schreef de liedcyclus op teksten van zijn minnares Mathilde Wesendonck - de vrouw van zijn mecenas - tijdens zijn Zwitserse ballingschap. Zowel de tekst als de muziek verwijzen naar de opera Tristan und Isolde, die in dezelfde periode werd geschreven.
Anton Bruckner, die de première van Tristan und Isolde in 1865 bijwoonde, was diep onder de indruk van Wagner. Kort daarna begon hij zelf symfonieën te schrijven. De vierde symfonie, bijgenaamd 'de romantische' is een knap staaltje van muzikale architectuur, met dansachtige melodieën, ragfijne strijkers, prachtige hoornsolo's en een adembenemende coda.
Christian Thielemann leidt de Wiener Philharmoniker, uitgerekend het orkest dat Bruckners gereviseerde versie van de vierde symfonie in 1880 creëerde. Een concert opgenomen in de Salzburger Festspiele op 21 augustus 2020 en aangeboden door de Oostenrijkse radio via EBU.

Luister naar Klara Live op vrijdag 2 oktober via Klara, klara.be of via de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.