Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 26 februari

Klara Live op vrijdag 26 februariBlijf verwonderd!

Op Valentijntjesdag speelde het Nationaal Orkest van België een symfonisch liefdesprogramma in Flagey: de liefdesscène uit Roméo en Juliette van Berlioz, Siegfried Idylle van Wagner, de suite El Amor Brujo van De Falla, maar ook een wereldcreatie van Jean-Paul Dessy. Jean-Paul Dessy componeerde in opdracht van Ars Musica "Ave Eva Salve".
foto van Soumaya Hallakfacebook

Soumaya Hallak

Het componeren van liefdesmuziek bestaat al duizenden jaren. Het vieren van ons Valentijntje is een ietwat recenter gegeven. Het Nationaal Orkest van België maakte daar dankbaar gebruik van en speelde op 14 februari een symfonisch liefdesprogramma in Flagey: Berlioz, Wagner en De Falla stonden op de affiche, maar er klonk ook een wereldcreatie van Jean-Paul Dessy. Jean-Paul Dessy, geboren in Hoei, is naast componist ook docent cello aan het conservatorium van Luik en dirigent. In opdracht van Ars Musica schreef hij Ave Eva Salve, voor sopraan en orkest. De in Zwitserland geboren sopraan Soumaya Hallak heeft een Zwitserse moeder en een Syrische vader. Ze heeft een uitzonderlijk grote tessituur, zoals je kan horen vanavond in Klara Live. Het werk begint in een 'vreemde' taal, vermoedelijk het Syrisch. Op het einde van deze compositie zingt Soumaya het Latijnse Salve regina mater misericordiae, 'gegroet Koningin, moeder der barmhartigheid', begeleid door (de imitatie van) kerkklokken; ze klinken na het laatste woord "dulcis" (het is opmerkelijk dat de auteur énkele woorden uit de Maria-antifoon heeft weggelaten).

 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.