Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 30 oktober: BBC Proms

Klara Live op vrijdag 30 oktober: BBC PromsKlassieke muziek

De BBC Proms vierden dit jaar een memorabele sessie. Want 125 jaar nadat Sir Henry Wood zijn eerste promenadeconcert leidde en de Proms zouden uitgroeien tot een legendarisch festival, vonden de concerten plaats in een lege Royal Albert Hall. Toch was er elke dag een live concert, wat met alle covid-maatregelen al een huzarenstuk was. Pianist Benjamin Grosvenor en het Philharmonia Orchestra hadden er zin in.
Buitenaanzicht van de Royal Albert Hall(c) David Illif

De Royal Albert Hall: geen publiek tijdens de BBC Proms 2020

In het concert van 9 september speelde het Philharmonia Orchestra o.l.v. Paavo Järvi drie meesterwerken, die elk op hun manier knipogen naar het verleden: Ravels Tombeau de Couperin is gebaseerd op barokke dansvormen, het eerste pianoconcerto van Sjostakovitsj speelt met citaten van Haydn, Beethoven en de componist zelf en ook Mozart citeert zichzelf in zijn Jupitersymfonie.

Het concert verklankt ook de missie van de Proms: het beste uit de klassieke muziek voor een zo breed mogelijk publiek brengen. En hoe! 

Pianist Benjamin Grosvenor, die op zijn 19e debuteerde in de Proms, toont zich ook dit keer een fabuleus pianist, virtuoos, lyrisch en creatief. Ook met het Philharmonia Orchestra klikt het uitstekend. Dat orkest speelt onder leiding van Pavo Järvi, omdat chef-dirigent Esa-Pekka Salonen afhaakte wegens quarentaineproblemen.

Luister naar Klara Live van vrijdag 30 oktober via Klara, klara.be of de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.