Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara live op vrijdag 5 november: galaconcert Visions of Sound

Klara live op vrijdag 5 november: galaconcert Visions of Sound Klassieke muziek

Nadat het Festival twee keer op rij moest uitgesteld worden, konden de World Choir Games dan toch plaatsvinden dit najaar. Vooral in Gent en Antwerpen kan je deze week aan allerlei workshops deelnemen en naar talloze concerten gaan. Op woensdag 3 november stonden zo 'n 100 musici klaar in de Sint-Pauluskerk van Antwerpen. Het Vlaams Radiokoor werd bijgestaan door vier andere koren: Ars Vocalis Kortrijk, Zimra, De 2de Adem en Vivace Aalst. Ze stonden o.l.v. Wim Henderickx en Diederik Glorieux
foto van Wim Henderickx en Diederik GlorieuxRenate Weytjens

Wim Henderickx en Diederik Glorieux

Het centrale werk van de avond kreeg de titel 'Visioni ed Estasi' en is van de hand van Wim Henderickx. In dit werk dompelt de componist de luisteraar onder in een zee van klanken. In een opstelling geïnspireerd door de oude muziek naar Venetiaans model (met spatiale ‘cori spezzati’) dialogeren koorgroepen en elektronica met elkaar. De tekst, gebaseerd op klanken uit ‘Lux Aeterna’, straalt een universele boodschap uit van licht en hoop. Omdat er enkel met klinkers en medeklinkers gewerkt wordt, valt de concrete, letterlijke betekenis van het woord weg, wat wel degelijk de bedoeling van Henderickx is. De Visioni-taferelen zijn zacht van klank, intiem en mystiek terwijl de Estasihoofdstukken zeer exuberant zijn, extravert en vaak met spreekkoren. Op het einde van het werk schrijft Wim een 16-stemmige canon, opnieuw een verwijzing naar polyfone, oude muziek.

En vernieuwing begint bij jonge componisten een podium bieden. In het eerste deel van dit concert krijg je een selectie te horen van wat de deelnemers aan de Internationale Compositiestage SoundMine van Musica deze zomer schreven. Van de 25 deelnemers tijdens de grote vakantie, werden er 6 geselecteerd. Hun werk wordt vanavond uitgevoerd door het Vlaams Radiokoor, eventueel gecombineerd met electronics. Van hen horen we respectievelijk: Förlat van Yngwie Janseghers, Freedom II van Abel Baeck, we shall fitht van Obe Vermeulen, Barbare van Benjamin Windelinckx, Dansend door het duister van Lara Denies en Ni Oidua van Monne Verschaeve. Tijdens het interview met Wim Henderickx blijkt duidelijk hoe trots Wim is op het werk van deze jonge Vlaamse componisten.

Het concert vangt aan met de prachtige hymne 'Listen' van Kurt Bikkembergs. Hij schreef het speciaal voor de World Choir Games. In deze uitvoering begeleiden piano en sjamantrommel het Vlaams Radiokoor.

De zoete stem van Sylvia Broeckaert loodst u door deze avond. Veel luisterplezier!

Sint-Paulus

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.