Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op vrijdag 8 oktober: Puur De Monte

Klara Live op vrijdag 8 oktober: Puur De MonteKlassieke muziek

Ook het festival Musica Divina vierde Philippus De Monte, de prins der muziek die 500 jaar geleden in Mechelen werd geboren. De Monte was een tijdgenoot van Brueghel de Oude en op en top kosmopoliet. Erik Van Nevel is door en door vertrouwd met het oeuvre van deze zogenaamde laatste der Vlaamse polyfonisten. Hij brengt een heel bijzonder De Monte-programma met de titel Missae diversi toni. Als dat geen kolfje naar de hand van Currende is.
Het koor Currende tijdens een uitvoering(c) Currende

Currende brengt een hommage aan Philippus De Monte

In het programma Missae diversi toni stelt Erki Van Nevel uit de ca. 40 bewaarde miscomposities van Philippus De Monte zelf een nieuwe mis samen, telkens gecombineerd met een van de 240 motetten van de Monte.
Zijn hommage is opgevat als een architecturaal bouwwerk, want bij elk misdeel voegt hij een motet en komt er een stem bij, zodat het polyfoon weefsel steeds denser wordt. 
Als apotheose wordt het concert afgesloten met het 8-stemmige Agnus Dei uit de mis La Dolce vista, die De Monte componeerde. Erik Van Nevel legt voor het concert begint kort uit hoe hij is tewerk gegaan.
Currende, gespecialiseerd in polyfonie, wordt voor dit programma bijgestaan door ensemble InAlto.

Een Klara-opname gemaakt op 29 september jl. in de Sint-Pieter en Pauwelkerk in Mol, in het kader van Festival Musica Divina.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.