Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara live op woensdag 13 oktober: feest met Vox Luminis

Klara live op woensdag 13 oktober: feest met Vox LuminisKlassieke muziek

Feestelijke muziek voor een nieuw seizoen. Met Händels Coronation anthems en andere kroningsmuziek gaven Vox Luminis en het Freiburger Barockorchester een mooi concert in Bozar. Het is ook de start van een langdurige samenwerking tussen beide topensembles.
Vox Luminis op trappen© Mario Leko

Vox Luminis

Händel, die in 1727 Engelsman werd, componeerde de Coronation Anthems voor de kroning van King George II. Sindsdien klinken ze bij elke Engelse troonsbestijging. Het is een groots opgezette compositie voor koor en orkest, met uiteraard trompetten en pauken. Vooral het anthem Zadok the Priest blijft zeer populair.
In Frankrijk, aan het hof van Versailles, was de Lalandes Te Deum de geliefkoosde soundtrack van belangrijke koninklijke feestelijkheden. Hij componeerde het werk in 1684 en het bleef heel de barokperiode bijzonder populair aan het hof.
Antonio Caldara componeerde zijn Te Deum voor het Habsburgse Keizerlijke Hof in Praag. Toch klinkt het onmiskenbaar Italiaans. 

Het is geen toeval dat Vox Luminis en Freiburger Barockorchester structureel gaan samenwerken, want ze hebben een gelijkaardige visie op musiceren. Freiburger Barockorchester is gewend zonder dirigent te werken. Barokviolist Gottfried vonder Goltz leidt het orkest vanop zijn plaats als concertmeester. De bas Lionel Meunier leidt Vox Luminis en in dit concert ook het geheel vanop zijn plaats in het koor.

Een Klara-opname gemaakt in de Henry Leboeufzaal in Bozar op 26 september jl.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.