Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op woensdag 18 november: Paul Hindemith

Klara Live op woensdag 18 november: Paul HindemithKlassieke muziek

Jan Michiels met Ludus Tonalis van Paul Hindemith
Paul Hindemith©VRT rr

Paul Hindemith

Festival 20.21, de Vlaams-Brabantse afdeling van het Festival van Vlaanderen, focust op (minder bekende) muziek uit 20ste en 21ste eeuw. Dit jaar richtten ze met ‘Transatlantic Landscapes’ de blik op Amerika en ook wel op de rijke muzikale interactie tussen Europa en de States. En zo komen we ook bij de Duitser Paul Hindemith terecht: in 1940 emigreerde hij, op de vlucht voor het naziregime, naar de States. Hij componeerde daar ondermeer zijn monumentale pianowerk ‘Ludus Tonalis’: een 50 minuten durend werk waarin hij zijn hele denkwijze en muzikaal talent concentreerde. Pianist Jan Michiels kende het werk enkel van naam, en dacht dat het nogal cerebraal was, maar toen hij het op vraag van Festival 20.21 begon in te studeren, kreeg hij zowaar een Aha-Erlebnis: ‘een echte ontdekking’, noemt hij Ludus Tonalis nu, ‘een uiterst vindingrijk werk van een rasmuzikant!’ En dat was Paul Hindemith ook: het muzikale buitenbeentje van de 20ste eeuw, een componist, maar ook altviolist, dirigent, leraar en muziektheoreticus die zijn eigen tonaal systeem ‘ontwierp’.
Klara maakte een opname van Ludus Tonalis, op woensdag 18 november om 20.00 u kan u het werk beluisteren in Klara Live.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.