Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op woensdag 2 juni 2021

Klara Live op woensdag 2 juni 2021Blijf verwonderd!

Tijdens het Lunalia Festival in Mechelen mocht het spiksplinternieuwe Zeder Consort concerteren (zonder publiek helaas) in de Romboutskathedraal. Samen met Lieselot De Wilde en Sofie Vanden Eynde bracht het Zeder Consort muziek 'omtrent' Philippus de Monte: naast muziek van deze Mechelaar hoor je vanavond ook composities van Lassus, Ferrabosco I, Byrd, de Castro, Cornet, Ruffo, Ortiz en Arcadelt.
foto in Rombouts tijdens repetitie met Zeder ConsortAlidoor Dellafaille

foto van musici van Zeder Consort

Op maandag 3 mei vond er in de Romboutskathedraal van Mechelen een mooi, intiem concertje plaats. Het Zeder Consort trad er op met Lieselot De Wilde en Sofie Vanden Eynde. Op het programma stond zowel vocale als instrumentale muziek uit de 16de eeuw. Muziek die op een of andere manier gelinkt kan worden met Philippus De Monte, die dit jaar gevierd wordt omdat hij exact 500 geleden werd geboren. De Monte kennen we vooral als keizerlijk hofcomponist in Wenen en Praag. Zijn composities werden over heel Europa verspreid, van Lissabon tot Danzig, van Napels tot Dublin. De Monte zelf reisde van Mechelen naar Napels, dan weer naar Antwerpen, naar Cambrai, naar Engeland (?), naar Wenen en Praag. Reins sans peine was zijn motto.

Wist je dat Zeder het Duits is voor "Ceder", de boom die reeds in Perzië en ook in de Bijbel een symbolische plaats innam? Het belangrijkste onderdeel van de blokfluit -het blok- is gemaakt van cederhout. Daarom kozen Katelijne Lanneau, Ines Rasbach, Antonie Schlegel en Tomma Wessel voor de naam Zeder Consort, een consort van 4 blokfluiten. Dit consort werd dit jaar opgericht en vond voor het concert in Mechelen muzikale kracht bij Lieselot en Sofie. Met z'n vieren of met z'n zessen brachten ze een divers programma met Franco-Vlaamse, Engelse, Franse, Spaanse en Italiaanse muziek uit de tweede helft van de 16de eeuw. Vooral het Franse chanson en het Italiaans madrigaal stonden op het programma, hoe zou het anders kunnen?

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.