Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op woensdag 7 april

Klara Live op woensdag 7 aprilKlassieke muziek

Igor Stravinsky schreef Les Noces na zijn vertrek uit Rusland, maar zijn inspiratiebronnen waren door en door Russisch.
Dansers van het Royal Ballet (UK) in Les Noces

Dansers van het Royal Ballet (UK) in Les Noces

Hij verwerkte er volksmelodieën in en inspireerde zich op de gezangen uit de Russische orthodoxe kerk. Onderwerp is een traditionele boerenbruiloft. Het libretto werd door de componist zelf samengesteld aan de hand van een uitgave van traditionele Russische huwelijksgedichten en liedteksten, die hij kocht in Kiev.

Er bestaan verschillende versies van Les Noces, maar vanavond laten we u de versie uit 1922-1923 horen voor solisten, koor, vier piano's en percussie.

De opname dateert uit de jaren '60: dirigent is Leonce Gras, en helemaal volgens de gewoonte uit die tijd is de tekst in het Nederlands vertaald. Zangsolisten zijn Raymonde Serverius, Francine Lepage, Louis Devos en Hendrik Driessen.

Een vurig huwelijkritueel op woensdag 7 april in Klara Live om 20.00 u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.