Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op zaterdag 11 juni: Parsifal van Richard Wagner in een concertante versie van de Munt

Klara Live op zaterdag 11 juni: Parsifal van Richard Wagner in een concertante versie van de MuntKlassieke muziek

Midden mei vond een concertante opvoering van de opera Parsifal plaats in Bozar. Het is de derde Wagner opera die dirigent Alain Altinoglu dirigeert voor de Munt na Lohengrin en Tristan und Isolde. Bijzonder is het roldebuut van Werner Van Mechelen als Amfortas, een charismatische rol waar de Belgische bariton al lang van droomde. Andere grote zangers in deze productie zijn o.m. tenor Julian Hubbard als Parsifal, mezzosopraan Elena Pankratova als Kundry en bas Franz-Josef Selig als Gurnemanz.
dirigent Alain AltinogluSimon Van Rompay

dirigent Alain Altinoglu

Parsifal is het Bühnenweihspiel van Richard Wagner, een gewijd theaterstuk dus, de enige opera die hij specifiek voor het Festspielhaus in Bayreuth componeerde.
De christelijke thematiek is dan ook zeer aanwezig in dit werk: bijvoorbeeld in de symbolen van de speer en de graal en het doopsel van Kundry, en zeker ook in de figuur Parsifal zelf die staat voor de verlosser. Maar ook boeddhistische ideeën zitten in Parsifal bijvoorbeeld in het thema van het mededogen: Parsifal redt door zijn mededogen zowel Kundry, Amfortas als de gemeenschap van de graalridders. De ideeën van Schopenhauer waar Wagner grote bewondering voor had, het verzaken van de wil, zit in de verzaking van Parsifal aan de verleiding.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.