Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op zaterdag 24 april: dubbel belcanto festijn uit de Munt

Klara Live op zaterdag 24 april: dubbel belcanto festijn uit de MuntKlassieke muziek

De opera's Elisabetta van Rossini en La Favorita van Donizetti waren in maart te zien en te horen in een gestreamde, semiscenische versie onder de titels 'The queen and her favourite' en 'The king and his favourite'.
Enea Scala als Fernando en Raffaella Lupinacci als Leonora in La FavoritaHugo Segers

Enea Scala als Fernando en Raffaella Lupinacci als Leonora in La Favorita

Het zijn twee belcanto opera's met een inhoudelijke link: namelijk de favorieten! In Rossini's Elisabetta, regina d'Inghilterra is dat Leicester, de legeraanvoerder die in het geheim getrouwd is met de dochter van Maria Stuarda, de aartsrivale van de koningin. In Donizetti's La Favorita gaat het over Leonora, de minnares van de koning Alfonso XI van Castilië, die een relatie aangaat met een uitgetreden monnik. Veel drama is dan ook verzekerd in beide verhaallijnen. Rossini schreef zijn opera voor het San Carlo theater in Napels in 1815, Donizetti componeerde eerst een Franse versie van zijn opera voor Parijs in 1840. Een virtuoze zangstijl en expressieve orkestratie zijn de troeven in Elisabetta, de zangstijl is meer dramatisch aangewend in de latere opera van Donizetti en de harmonisatie is complexer. 

Het was een huzarenstukje van de Munt om deze productie live te streamen waarbij (coronaproof wat had u gedacht) het orkest op het podium zat en de audio van het koor vanuit een andere ruimte werd doorgestuurd. De Italiaanse dirigent Francesco Lanzillotta die voor de eerste keer aan de slag was in de Munt maakte een geweldige beurt evenals de solisten die allemaal gepokt en gemazeld zijn in de belcanto traditie van de vroege 19e eeuw. Tenor Enea Scala die een van de protagonisten is in beide opera's vertelt in de inleiding tot de opera's meer over de verschillen in belcanto stijl tussen Rossini en Donizetti en over zijn eigen artistiek parcours.

Klara's recensie van deze productie

Trailer van deze productie

Trailer van deze productie

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.