Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op zaterdag 29 januari

Klara Live op zaterdag 29 januariKlassieke muziek

Ein Menschliches Requiem met Ilse Eerens, Thomas Oliemans, Jan Michiels, Inge Spinette en het Vlaams Radiokoor onder leiding van Bart Van Reyn
Bart Van Reyn©Marcel Lennartz

Bart Van Reyn

Johannes Brahms liet zich ooit ontvallen dat hij zijn ‘Ein Deutsches Requiem’ eigenlijk ‘Ein Menschliches Requiem’ wilde noemen. Hij legde in zijn Requiem immers de nadruk op de mens, die hij troost wilde bieden. Hij concentreerde zich op de nabestaanden en schreef geen zware dodenmis, maar muziek die bedoeld was voor de concertzaal en die houvast en hoop wilde geven aan de levenden.
Deze gedachte nam het Vlaams Radiokoor als uitgangspunt voor de productie ‘Ein Menschliches Requiem’.
Brahms schreef 'Ein Deutsches Requiem' voor grote bezetting (2 solisten, koor en orkest), maar hij maakte ook een intieme versie voor soli, koor en piano vierhandig. Een versie die mooi aansluit bij de boodschap van troost en aandacht voor individuele religiositeit. Het is deze versie die wordt uitgevoerd door het Vlaams Radiokoor. Maar dat is niet alles. Johannes Brahms had een bijzondere band met Robert Schumann, wiens overlijden hem erg aangreep. Tussen de delen van ‘Ein Deutsches Requiem’ zijn korte stukken uit de Kinderszenen van Robert Schumann verweven, als herinneringen aan vervlogen tijden. 

 

Klara Live, zaterdag 29 januari 20.00 u

 

Bekijk hier een fragment uit deze productie. Ein Deutsches Requiem: Selig sind, die da Leid tragen

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.