Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live op zaterdag 5 juni: Werther van Massenet uit OBV

Klara Live op zaterdag 5 juni: Werther van Massenet uit OBVKlassieke muziek

In een concertante uitvoering die via streaming te zien was op de website van Opera Ballet Vlaanderen. De prestaties van de jonge solisten die quasi allemaal roldebuten neerzetten, mochten rekenen op lof van de internationale pers.
Bas-bariton Justin Hopkins als Le Bailli in Werther (OBV)Opera Ballet Vlaanderen

Bas-bariton Justin Hopkins als Le Bailli in Werther (OBV)

Tenor Enea Scala is dan ook een uiterst gepassioneerde Werther, mezzosopraan Rihab Chaieb een warme, innemende Charlotte, sopraan Elisa Soster een lentefrisse Sophie, bariton Ivan Thirion als Albert, beheerst met stip de vloeiende schrijfwijze van Massenet en ook al is bas-bariton Justin Hopkins een wat te jonge Baljuw, hij zet de rol goed doordacht en geloofwaardig neer. Het symfonisch orkest van Opera Ballet Vlaanderen vertelt ons onder leiding van de Litouwse dirigente Giedre Slekyte nog veel meer over de gevoelens van de personages.

Werther is gebaseerd op de briefroman van Goethe: Die Leiden des jungen werthers (1774), een boek dat furore maakte in heel Europa en in het begin van de 19e eeuw zorgde voor een golf van zelfmoorden onder jonge mannen die zich vereenzelvigden met het hoofdpersonage. De opera van Jules Massenet ging in première in Wenen in 1892 nadat de Opéra-Comique in Parijs het werk opzij schoof wegens té triest. 

Het verhaal gaat over een tragische liefde : de overgevoelige dichter Werther kan de afwijzing niet verwerken die hij kreeg van Charlotte. Charlotte had namelijk haar woord al gegeven aan ene Albert en ze trouwt dan ook met die laatste ook al houdt ze van Werther. De hele opera door maken we de emotionele worsteling mee van de afgewezen geliefde die op het einde van het verhaal zelfmoord pleegt met de pistolen die hij notabene van zijn geliefde te leen kreeg.
 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.