Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live opent donderdag Laus Polyphoniae

Klara Live opent donderdag Laus PolyphoniaeKlassieke muziek

'Klara Live' in de week van 13 augustus 2018 met het slotconcert van het MAfestival in Brugge en met de rechtstreekse uitzending van de openingsavond van Laus Polyphoniae in Antwerpen. Trouwens, bij de collega's van het ochtendprogramma Espresso loopt er deze week een reeks 'Polyfonie voor beginners'.
MAfestival Tysje Severens

MAfestival

Maandag 13 augustus

Hail! Bright Cecilia, een ode aan de muziek. Onder dat motto bracht Ensemble Correspondances onder leiding van Sébastian Daucé afgelopen zaterdag het slotconcert van het MAfestival dit jaar. Deze 2018-editie was gewijd aan de vrouw in de muziek, en uiteraard mocht Cecilia, patroonheilige van de musici, dan niet op de affiche ontbreken. Zowel Marc-Antoine Charpentier als Henry Purcell schreven prachtwerken in de rijke Ceciliatraditie. Van Charpentier brengt het ensemble het dubbelkorige ‘histoire sacrée’ Caecilia Virgo et martyr; van Henry Purcell horen we de iconische ode Hail! Bright Cecilia uit 1692.
Als toemaatje hoort u in Klara Live het vioolconcerto van Mendelssohn, in een spiksplinternieuwe versie met Chouchane Siranossian, viool, en Anima Eterna Brugge o.l.v. Jakob Lehman

Dinsdag 14 augustus

Toetsendansen: dat was de titel van een concert van het Symfonieorkest van de WDR in Keulen, met op het programma het Tweede pianoconcerto van Franz Liszt met pianiste Alice Sara Ott en de Orgelsymfonie van Saint-Saëns met Roderick Shaw aan het orgel. Saint-Saëns droeg zijn ‘symfonie met orgel’ overigens op aan zijn dierbare vriend Franz Liszt. Het orkest van de WDR staat onder leiding van Aziz Shokhakimov.
Dit ERU-concert werd opgenomen in de beroemde Philharmonie van Keulen op 12 januari 2018.

Woensdag 15 augustus

Op 11 maart dit jaar waren Yu Kosuge en het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo te gast in de befaamde Suntory Hall (Tokyo). Voor de pianiste betekende dit concert meteen haar debuut bij het orkest. Met Rachmaninovs tweede pianoconcerto en Mahlers 5de symfonie stonden er twee grandioze werken op het programma.

Donderdag 16 augustus

Bij Klara zit u op de eerste rij voor het feestelijke openingsconcert van het Festival Laus Polyphoniae, dat dit jaar zijn 25ste verjaardag viert. Op het programma staat La Pellegrina, zes muzikale tussenspelen gecomponeerd voor de bruiloft van Ferdinando de Medici en Christine de Lorraine. Deze intermediën, waarin de link wordt gelegd tussen het bruidspaar en de Griekse mythologie, gelden als een mijlpaal in de ontluikende Italiaanse barokmuziek. Zanger en luitist Nicolas Achten leidt het ensemble Scherzi Musicali.
Rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen.

Vrijdag 17 augustus

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van hun kwartet zijn de musici van het Spaanse Casals Kwartet momenteel bezig aan een uitgebreide tournee met de strijkkwartetten van Ludwig Van Beethoven. In januari waren ze te gast in het Duitse Odenthal, en daar brachten ze twee vroege kwartetten en het opus 131. Gewoontegetrouw stond er ook een hedendaags werk op het programma: deze keer het vierde strijkkwartet van Mauricio Sotelo, een Spaans componist.

Klara Live, van maandag 13 augustus tot en met woensdag 15 augustus en op vrijdag 17 augustus 2018, telkens van 20 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. Op donderdag 16 augustus 2018 start 'Klara Live - Laus Polyphoniae' al om 18.00 uur, met een voorbeschouwing.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Live - Laus Polyphoniae

In 2018 viert AMUZ twee mijlpalen: de 25ste editie van Laus Polyphoniae én de 400ste verjaardag van de opening van de voormalige Sint-Augustinuskerk. En Klara is uiteraard op post. Op donderdag 16 augustus bracht Nicole Van Opstal een uitgebreide voorbeschouwing, en vanaf 20.00 uur schakelden we over naar Lut Van der Eycken voor de uitzending van het feestelijke openingsconcert . Scherzi Musicali bracht 'La Pellegrina', En ook op vrijdag 24 augustus wordt er live uitgezonden. Dan kan u in Klara Live rechtstreeks het optreden van het Officium Ensemble beluisteren.

Presentatie: Nicole Van Opstal

Samenstelling: Liesbet Vereertbrugghen

U kan de speciale 'Klara Live - Laus Polyphoniae'-uitzending van 16 augustus nog opnieuw beluisteren tot en met zondag 16 september 2018. Dat kan uiteraard via de Klara-app of via deze link