Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks met de Wiener Symphoniker vanuit Bozar

Klara Live rechtstreeks met de Wiener Symphoniker vanuit BozarBlijf verwonderd!

Wat hoort u op 30 november op Klara Live?
foto van Nikolai Szeps-Znaider

Nikolai Szeps-Znaider

In mei 1997 won Nikolai Znaider de Koningin Elisabeth Wedstrijd hier in Bozar. Hij speelde toen Sibelius waarmee hij de jury compleet van slag maakte! Vandaag treedt Nikolai Szeps-Znaider, de violist staat er momenteel op om zijn volledige naam te gebruiken, op met de Wiener Symphoniker in het vioolconcerto van Johannes Brahms.

Na de pauze speelt het orkest nog de 9de symfonie van Antonin Dvorak. Vaak wordt dit de Amerikaanse van Dvorak genoemd, of de symfonie 'uit de nieuwe wereld', maar Dvorak blijft ook in dit werk een op en top Slavisch componist. M.a.w. hij ontkent zijn eigen nationaliteit helemaal niet, want zeker het 3de deel van deze symfonie vertoont Slavische ritmiek.

Het concert opent met een Belgische creatie van de Oostenrijker Kurt Schwertsik. Now and here, een kort symfonisch werk, componeerde Schwertsik speciaal voor de Wiener Symphoniker. Het is een tonaal werk, hoewel Schwertsik zelf regelmatig in Darmstadt vertoefde waar hij in de wereld van de nieuwe muziek nog contact had met Karlheinz Stockhausen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.