Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks vanop AMUZ en vanuit de Bijloke

Klara Live rechtstreeks vanop AMUZ en vanuit de BijlokeKlassieke muziek

Gevestigde waarden en jong supertalent in vijf boeiende concerten tijdens Klara Live, in de week van 19 november 2018. En op vrijdag 23 en zaterdag 24 november zenden we rechtstreeks uit,
Dirigent Antonio PappanoMusacchio & Ianiello

Dirigent Antonio Pappano

Maandag 19 november

Sir Antonio Pappano wordt in Londen op handen gedragen als muziekdirecteur van het Royal Opera House Covent Garden. Maar in de Londense Proms was hij te gast met zijn andere schitterende orkest: het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia uit Rome.
Zij speelden als hommage aan Leonard Bernstein diens eerste symfonie 'Jeremiah'. Mezzosopraan Elizabeth deShong zingt de fragmenten uit de Klaagliederen van Jeremiah, verwerkt in deze symfonie. Pappano laat ze voorafgaan door een verrassend stukje Haydn.
Het concert besluit met de eerste symfonie van Gustav Mahler, een van de lievelingscomponisten van Bernstein. Bij de première van dit visionaire werk in 1889 stapte het publiek als het ware in een nieuwe wereld. Ook nu nog is Mahlers eerste symfonie een adembenemende tocht langs liefde en dood en van inferno tot paradijs.

Dinsdag 20 november

Strijkkwartetten zijn er in overvloed maar strijktrio's zijn veeleer zeldzaam. Op het Schubertiade Festival in Schwarzenberg was enige maanden geleden een topstrijktrio te horen: violiste Julia Fischer, altviolist Nils Mönkemeyer en cellist Daniel Müller-Schott brachten er een strijktrio van Franz Schubert, één van Ludwig van Beethoven en daartussen, als fris geluid, het tweedelige trio van Bohuslav Martinu.

Woensdag 21 november

Een Mozartavond met pianist Kit Armstrong, het Quatuor Hermès en het Schumann Quartett. Pianist Kit Armstrong is een van die extreem begaafde jonge musici van onze tijd. Op zijn zesentwintigste speelt hij als solist op de grote podia en componeerde hij al een vijftigtal composities. Maar hij is ook zeer geliefd als kamermuzikant, een genre waarin niet het solistisch schitteren, maar de wisselwerking tussen de musici de hoofdzaak is en waarin hij bewijst een groot musicus te zijn. 
Als artist in residence van het Duitse zomerfestival Mecklenburg-Pommern mocht hij zelf een concert met zijn muzikale vrienden samenstellen. Samen met het Franse Quatuor Hermès, het Duitse Schumann Quartett en een aantal jonge musici o.l.v. Andrej Bielow koos Armstrong voor een concert helemaal gewijd aan Mozart. Op het programma staan het kwintet voor piano en blazers KV 452, het pianoconcerto in C KV 415 en de prachtige Sinfonia Concertante KV 364.

Donderdag 22 november

In augustus van dit jaar was het Ensembles Correspondances te gast op het MA-Festival. De musici brachten er muziek van Charpentier en Purcell, gewijd aan de heilige Caecilia, wiens naamdag we vandaag vieren. Beide 17de- eeuwse werken getuigen van veel respect voor Caecila; zowel Charpentier als Purcell schreven uitzonderlijk mooie werken om haar te huldigen!

Vrijdag 23 november

Klavecinist Jean Rondeau en luitist Thomas Dunford zijn vanavond te gast in Amuz, en Klara is er rechtstreeks bij. De twee jonge topmusici maakten een prachtselectie uit het Franse repertoire voor klavecimbel en luit van de tweede helft van de 17de en begin 18de eeuw. Ze spelen werk van ondermeer Marin Marais, Forqueray, d' Anglebert en Couperin: allemaal componisten die voor Louis XIV werkten. Tussen de stukken door improviseren beide heren en maken er op die manier ook een eigentijds concert van. Een verrassend spannende avond!

Zaterdag 24 november

Vanavond rechtstreeks vanuit de Bijloke in Gent horen we het Tripleconcerto van Ludwig van Beethoven met Julien Libeer, Lorenzo Gatto en Camille Thomas als solisten. De drie kennen elkaar goed, Julien en Lorenzo namen eerder de integrale vioolsonates van Beethoven op, en Julien en Camille deelden ook al vaak het podium. Net wat nodig is in dit hybride kamermuzikale concerto. Na de pauze geven ze alle ruimte aan Symfonie nr 9 van Franz Schubert. De jonge Estse dirigente Kristiina Poska is de eerste vrouw die het Symfonieorkest Vlaanderen zal leiden.

Klara Live, van maandag 19 tot en met donderdag 22 november 2018, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live rechtstreeks vanop Amuz, op vrijdag 23 november 2018, van 20 tot 22.20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live rechtstreeks vanuit de Bijloke, op zaterdag 24 november 2018, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.