Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

'Klara Live' rechtstreeks vanuit Bozar

'Klara Live' rechtstreeks vanuit BozarKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 7 november in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Igor Levit

Igor Levit

Maandag 07/11/2016

Op 8 september vond tijdens de Proms in de Royal Albert Hall in Londen een prachtig concert plaats met het onverwoestbare vioolconcerto van Beethoven; Nikolaj Znaider speelt met verve, de Staatskapelle Dresden begeleidt niet minder goed! De Mozartvariaties van Max Reger klinken spitsvondig en overspoelen ons met positieve vibes. Tijl Uilenspiegel van Strauss gaat daarin nóg een stapje verder. Dit wordt een avondje genieten bij Klara Live met Lut Van der Eycken.

Dinsdag 08/11/2016

Transit, een organisatie van het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, is een festival voor hedendaagse muziek dat jaarlijks plaatsvindt in Leuven. Dit jaar liep het festival van 28 tot 30 oktober. Tot middernacht bekijkt Bart Vanhoudt samen met festivaldirecteur Maarten Beirens wat er zoal te beleven viel op de voorbije editie. Het openingsconcert met B'Rock, dat vanavond integraal te beluisteren is, had met nieuw werk van Reza Namavar, Matt Wright en Wim Henderickx maar liefst drie creaties op het programma. Nog meer nieuw werk is er van ondermeer Annelies Van Parys, Randy Gibson, Frederik Neyrinck, en de dit jaar 70 geworden Michael Finnissy. Transit programmeerde ook een hommage aan de in 2015 overleden Luc Brewaeys. Samengevat: veel spannende ontdekkingen, veel schitterende ensembles, veel avontuur en experiment!

Woensdag 09/11/2016

Live vanuit Bozar op 9 november. De Duitse pianist Igor Levit is amper 30 jaar oud, maar waagt zich nu al aan een monument in het repertoire voor piano solo: de integrale sonates van Beethoven. Een bijzonder ambitieuze uitdaging, maar één die deze Beethoven-kenner perfect aan kan omdat hij zich op bekend terrein bevindt. Zijn eerste opname was gewijd aan de vijf laatste sonates van de Duitse grootmeester en leverde hem heel wat onderscheidingen en prijzen op, waaronder een ECHO Klassik. Toch blijft het een bijzonder gewaagde, veeleisende oefening om zich de 32 sonates van Beethoven eigen te maken. Ze zetten de verschillende facetten van de muzikale en spirituele persoonlijkheid in de schijnwerpers van een componist die muziekgeschiedenis zou schrijven. Twee seizoenen zullen dus zeker niet te veel zijn voor Igor Levit om ze zich meester te maken en er alle rijkdom en schoonheid van te laten weerklinken.

Donderdag 10/11/2016

Op 16 oktober waren sopraan Lore Binon en pianist Inge Spinette te gast in Amuz voor een mooi concert met het thema "Les poètes maudits". Hypersensueel frans repertoire van Claude Debussy en Reynaldo Hahn op teksten van de "poètes maudits" Verlaine en Mallarmé wisselden ze af met fragmenten uit Apparition van George Crumb. Deze "elegiac songs and vocalises for soprano and amplified piano" schreef Crumb in 1979. De teksten zijn van Walt Whitman, en sluiten qua inhoud volledig aan bij de extatische verzen van les poètes maudits.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be