Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks vanuit Bozar met Boris Giltburg en het Antwerp Symphony Orchestra

Klara Live rechtstreeks vanuit Bozar met Boris Giltburg en het Antwerp Symphony OrchestraBlijf verwonderd!

Wat hoort u zaterdag 12 januari 2019 in Klara Live?
foto van Boris Giltburg

Boris Giltburg

Op zaterdag 12 januari staat de hele equipe van Klara Live weeral klaar om u een prachtig concert aan te bieden met de winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd piano 2013, Boris Giltburg. Giltburg brengt het zelden gespeelde 4de pianoconcerto van Rachmaninov. De componist verbleef tijdens het componeren van dit werk in Amerika, nadat hij in 1917 zijn thuisland ontvlucht was.

Ook het eerste werk op het programma, de Appalachian Spring Suite van Copland, heeft Amerikaanse kenmerken. Copland schreef dit werk oorspronkelijk als een ballet (1943/44). Later maakte hij er een orkestsuite van.

Na de pauze staat de 7de symfonie van Dvorak geprogrammeerd. Op dat moment in zijn leven, 1884, had Dvorak nog geen connecties met Amerika. Hij schreef deze symfonie kort na het overlijden van zijn moeder en dirigeerde het werk in Londen in 1885. Pas een tiental jaren later ging hij naar Amerika om daar "negermelodieën" op te tekenen en ze te verwerken, zoals hij dat had gedaan met zijn eigen Boheemse muziek. Wat uiteindelijk de 9de symfonie werd, bleek een onverwachts succes te worden; Dvorak werd er wereldberoemd mee. Over zijn 7de symfonie echter, zijn alle musicologen het eens dat het de "beste" symfonie is die de componist ooit schreef. Het Antwerp Symphony Orchestra zet zijn beste beentje voor in dit werk, waarin het gedirigeerd wordt door de 35-jarige Nicholas Collon. Het wordt een spannende avond bij Klara Live!

Klara Live, van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar met het Amsterdamse Concertgebouworkest, op vrijdag 11 januari 2019, van 20 tot 22.15 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Klara Live, rechtstreeks vanuit Bozar met Boris Giltburg, en het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Nicholas Collon, op zaterdag 12 januari 2019, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.