Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal

Klara Live rechtstreeks vanuit de Koningin ElisabethzaalKlassieke muziek

“Mensen praten altijd over de drie B’s in de muziek: Bach, Beethoven, en Brahms. Volgens mij mag er een vierde B bij: Berg. Zijn vioolconcerto is een meesterwerk.”

Manon Gropius

Zo enthousiast is violist Renaud Capuçon over Bergs concerto, geschreven in 1935. Als ondertitel heeft het ‘Dem Andenken eines Engels’ omdat Berg het opdroeg aan de nagedachtenis van Manon Gropius, de dochter van Alma Mahler en Walter Gropius. Het meisje stierf in de periode van compositie aan kinderverlamming.

Renaud Capuçon vertolkt het werk nu zaterdag in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, samen met het Sydney Symphony Orchestra en chefdirigent David Robertson. Voor Capuçon is de structuur van het Bergconcerto simpelweg geniaal: ‘logisch, slim, goed geschreven. Maar dat alleen maakt het nog geen meesterwerk: bovenal is het één van de meest emotionele concerto’s ooit geschreven. Om dat emotionele aspect ècht te doen leven, moet je eerst de structuur van het werk beet hebben. Je moet weten wat er aan de binnenkant zit. En bij elke uitvoering ontdek je weer nieuwe dingen, er is nooit een vervelend moment, elk concert is anders!’

Dit vioolconcerto van Alban Berg wordt nu zaterdag door het Sydney Symphony Orchestra gecombineerd met de 5de symfonie van Sergei Prokofiev. Zijn ‘oorlogssymfonie’ wordt ze ook wel eens genoemd, omdat ze geschreven werd in de zomer van 1944, notabene op één maand tijd. In het werk wilde Prokofiev ‘de vrije en gelukkige mens prijzen, zijn kracht, zijn generositeit en de puurheid van zijn ziel’: klinkt heroïsch, zoals het hoorde in de Sovjetperiode, maar de muziek is toch vintage Prokofiev.

Klara Live - Sydney Symphony Orchestra, rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal, op zaterdag 01 dember 2018, van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.