Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

'Klara Live' rechtstreeks vanuit deSingel

'Klara Live' rechtstreeks vanuit deSingelKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 10 oktober in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Ghislieri Choir & Consort

Ghislieri Choir & Consort. Foto (c) Bertrand PICHENE-CCR Ambronay

Maandag 10/10/2016

Muziek en architectuur vormen een goed huwelijk. Vanavond hoort u werken met een bijzondere architectuur, geschreven voor een monumentale architectuur. Weelderige muziek van Claudio Monteverdi, geschreven voor de San Marcobasiliek in Venetië en een monumentale mis van Heinrich Ignaz Franz von Biber, gecomponeerd voor de dom van Salzburg. Het resultaat is een kaleidoscoop van klanken en kleuren. De gedreven dirigent Václav Luks en zijn Ensemble Collegium 1704 brachten dit prachtige concert in deSingel, opgenomen op 23 september jl.

Dinsdag 11/10/2016

Het kan geen toeval zijn dat Mechelen ter gelegenheid van 400 jaar rechtspraak Carlo Gesualdo in huis haalt, het enfant terrible van de vroege zeventiende eeuw. In een muzikale taal die elke traditionalist tegen de schenen schopte, smeekt de Italiaan in zijn Sacrae Cantiones vol berouw om goddelijke vergeving van zijn zonden. De Britse componist en dirigent James Wood werkte twee jaar aan het polijsten van Gesualdo's ruwe diamant - twee zangpartijen waren door de eeuwen heen immers zoek geraakt. Dankzij de Sei Canti die Wood op vraag van het Festival van Vlaanderen - Kempen voor Bl!ndman componeerde, krijgt Gesualdo's complexe muziek de nodige ademruimte.

Woensdag 12/10/2016

Het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi is een all-time favourite van het klassieke muziekpubliek. Dat Pergolesi in zijn al te korte leven heel wat meer te bieden had dan dit ene werk, blijkt vanavond in deSingel. Jarenlang werd er intensief onderzoek gedaan naar het oeuvre van Pergolesi, er werden nieuwe partituren ontdekt, en er werden bekende partituren gereviseerd op basis van de oorspronkelijke bronnen. Het resultaat hiervan is dat ons beeld van de componist heel wat genuanceerder wordt. Vanavond een heuse Belgische Pergolesi-première : het Mottettone (groot motet) "Dignas Laudes Resonemus", en verder een herziene versie van de "Missa in D". Met hun uitgebreide, somptueuze bezetting en rijkelijke kleuren reflecteren beide werken de grootsheid van de belangrijke religieuze vieringen in het 18de eeuwse Napels. Rechtstreeks vanuit deSingel in Antwerpen. Uitvoerders zijn het Italiaanse Ghislieri Choir & Consort onder leiding van Giulio Prandi.

Donderdag 13/10/2016

In 2006 opende AMUZ de deuren als nieuwe concertzaal in Antwerpen. In tien jaar wist AMUZ een groot en divers publiek te bereiken met concerten, festivals en educatieve activiteiten en zich internationaal te profileren als dé concertzaal bij uitstek voor historische uitvoeringspraktijk van tien eeuwen muziek. Amuz bracht op 8 oktober ll een aantal internationale musici samen op hun podium voor een muzikaal feest. Laat u verrassen tijdens dit bijzondere verjaardagsconcert.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be