Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks vanuit deSingel met Les Siècles en Tabea Zimmermann

Klara Live rechtstreeks vanuit deSingel met Les Siècles en Tabea ZimmermannKlassieke muziek

Op donderdag 1 maart gaat Klara Live rechtstreeks vanuit deSingel. Het Franse orkest Les Siècles speelt onder leiding van François-Xavier Roth symfonieën van Hector Berlioz en César Franck.
Tabea Zimmermann © Marco Borggreve

Tabea Zimmermann © Marco Borggreve

Het was de Italiaanse componist Niccolo Paganini die Berlioz aanmoedigde om 'Harold en Italie' te schrijven. Paganini was in het bezit van een prachtige altviool, maar vond zelf dat er geen geschikte muziek voor geschreven was. Berlioz componeerde een solo voor altviool met grote orkestrale bijdrage, dit tot ongenoegen van Paganini, die dacht dat het een solowerk zou zijn waar de altviool continu kon doorspelen. 

Lord Biron's gedicht 'Childe Harold's Pilgrimage' was een inspiratie voor deze tweede symfonie van Berlioz. Hij wilde van de altviool een soort melancholische dromer maken naar het voorbeeld van Byron’s Childe Harold. De Duitse altvioliste Tabea Zimmermann brengt met haar warme, rijke klank het instrument helemaal tot leven. 

Na deze tweede symfonie van Berlioz speelt Les Siècles een werk van César Franck: de enige symfonie die de Frans-Belgische componist schreef. In zijn eigen, doordachte taal verenigde hij in zijn Symfonie in d de zeggingskracht en orkestratie van Liszt met de zin voor dramatiek en thematische ontwikkeling van Beethoven.

Les Siècles werd in 2003 opgericht door de Franse dirigent François-Xavier Roth. Roths ambitie met het orkest is om een nieuwe aanpak te bieden, niet enkel op het vlak van repertoire, maar ook op vlak van concertervaring. Les Siècles bestaat uit een groot aantal jonge muzikanten uit verschillende hoogstaande Franse ensembles.

Les Siècles rechtstreeks in Klara Live, op donderdag 1 maart 2018 om 20u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.