Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live rechtstreeks vanuit Flagey

Klara Live rechtstreeks vanuit FlageyKlassieke muziek

Rechtstreekse uitzending van het openingsconcert van het nieuwe seizoen in Flagey met 'artist in residence' Denis Kozhukhin, winnaar van de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2010
foto van Denis Kozhukhin

Denis Kozhukhin

29 mei 2010, de laatste finale-avond van de Koningin Elisabeth Wedstrijd Piano. Om 23u30 trok de jury zich terug en koos na beraad Denis Kozhukhin tot eerste laureaat van het Concours. Toen was hij 23, inmiddels een jonge dertiger. Flagey selecteerde hem dit seizoen als 'artist in residence'. Samen met Renaud Capuçon en Edgar Moreau speelt Kozhukhin vanavond muziek van Debussy en Ravel. De viool- (1916) en cellosonate (1914) van Claude Debussy staan geprogrammeerd, alsook diens pianotrio uit 1880 en dat van Ravel uit 1914. 

Eigenlijk wilde Debussy een reeks van 6 sonates schrijven, telkens voor verschillende instrumenten, maar zijn dood in 1918 maakte een einde aan dit project. Enkel een vioolsonate, een cellosonate en een sonate voor fluit, altviool en harp behoren tot zijn oeuvre.

Het pianotrio van Debussy is een vroeger werk, uit 1880. Debussy was toen nog maar 18 jaar. Ravel componeerde zijn trio op zijn 39ste. Hij schreef het trio in een ijl tempo want de tijden waren chaotisch, WO I stond op het punt uit te breken. In een brief aan Stravinsky schrijft Ravel "in plaats van 5 maanden die ik voorzien had voor mijn trio, heb ik maar 5 weken nodig gehad om het werk te schrijven". Kort nadat het trio klaar was, engageerde Ravel zich in het Franse leger.

Klara Live met het openingsconcert van het nieuwe seizoen van Flagey, op woensdag 12 september 2018 om 20.00 uur op Klara, klara.be en de Klara-app. De uitzending zal vandaag doorlopen tot ongeveer 22.15 uur.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.