Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

'Klara Live' in Russische sferen

'Klara Live' in Russische sferenKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 12 december in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van het Russian National Orchestra

Russian National Orchestra

Maandag 12/12/2016

Op zondag 8 mei 2016 speelde de 33-jarige Armeense lilian Akopova een pianorecital in Lissabon. Ze neemt ons mee in een romantische wereld vol fantasieën...

Dinsdag 13/12/2016

Een indrukwekkende smeekbede tegen oorlog en natuurrampen. Dat zijn de drie grote barokwerken op het concertprogramma van het Tsjechische Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks. Handel componeerde het Utrecht Te Deum in 1713 voor de ondertekening van het Verdrag van Utrecht. Daarmee kwam er een einde aan de bloedige Spaanse successieoorlog. Handel's cantata 'Donna, che in ciel' en Telemanns Donnerode zijn dan weer een reactie tegen twee vernietigende aardbevingen: die van Rome in 1703 en die van Lissabon in 1755. Dit concert met het Collegium 1704 werd opgenomen in de grote zaal van het Konzerthaus in Wenen op 31 juli 2016.

Woensdag 14/12/2016

Van alle balletcomponisten is de Rus Tchaikovsky wellicht de meest succesvolle. Zijn suite Het zwanenmeer spreekt tot ieders verbeelding en moet zowat het beroemdste werk zijn uit de geschiedenis van het klassieke ballet. Ook het Derde pianoconcerto van Rachmaninov geldt als standaardrepertoire. Rachmaninov was net zo goed concertpianist als componist en elk van zijn vijf pianoconcerti schreef hij voor zichzelf. Zijn derde was bedoeld als bravourestuk voor een Amerikaanse concertreis, maar het werk overleefde de tournee moeiteloos en werd een van de meest populaire pianoconcerti uit het repertoire. In de dirigent Mikhail Pletnev en zijn Russian National Orchestra vinden deze klassiekers hun ideale vertolker. Pianist Seong-Jin Cho won eerder de International Chopin Piano Competition, maar bewijst in dit concert dat hij ook in het Russische repertoire helemaal thuis is

Donderdag 15/12/2016

De combinatie Vladimir Spivakov/Tae-Hyung Kim bewees twee jaar geleden al haar wereldklasse. Hun 'Rachmaninov 3' in De Singel in Antwerpen oogstte toen laaiend enthousiaste kritieken. Nu nemen de Rus en de Koreaan dat andere monument onder handen: Tsjajkovski's Eerste Pianoconcerto. Spivakov en de National Philharmonic of Russia zijn als geen ander met dit repertoire vergroeid. Met evenveel meesterschap als landelijke trots loodsen ze u door de Vijfde Symfonie.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be