Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live tijdens de Goede Week

Klara Live tijdens de Goede WeekBlijf verwonderd!

Klara Live biedt u in deze Goede Week maar liefst twee passieconcerten aan. Daarin hoort u twee verschillende zettingen van de Johannespassie, door Arvo Pärt en Johann Sebastian Bach. Maar eerst krijgt u nog een mooie portie kamermuziek, Franse barok, en een première van het Concertino voor harp van Wim Henderickx.
Zwart-wit foto van de musici van Het Collectief© Het Collectief

Het Collectief: verfijnd en avontuurlijk ensemble, op 15 april in Klara Live

Maandag 15 april

Een avond voor muzikale avonturiers met sopraan Katrien Baerts en het Collectief. Dit Belgische topensemble kiest voor een fijne selectie van Frans en Nederlands repertoire uit de 20ste en 21ste eeuw. Het Collectief brengt met Katrien Baerts de Chansons Madécasses, een korte en intrigerende liedcyclus van Maurice Ravel. Toon Fret en Thomas Dieltjens brengen de iconische Sonatine voor fluit en piano van Pierre Boulez. Tot slot is er Serries impies, een werk voor sopraan en kwintet van de Nederlandse componist Robert Zuidam, dat baadt in een Franse sfeer.

Dinsdag 16 april

Concert met ‘Les Talens Lyriques’ onder leiding van Christophe Rousset, samen met mezzosopraan Ann Hallenberg. Deze fantastische groep brengt een concert met Frans getint barokrepertoire. Want ook Georg Philipp Telemann vertoefde ooit in Frankrijk, en beheerste de Franse stijl van de barok tot in de puntjes. Op en top Fransman was Jean-Philippe Rameau. Van hem vertolken solist en orkest hoogtepunten uit de Franstalige versie van Il pastor fido en uit het opera-ballet ‘Les fêtes de l’Hymen et de l’Amour’. Opgenomen op 24 april 2018 in Bozar.

Woensdag 17 april

Het Symfonieorkest van de Munt is in haar Beethovencyclus bij de Vijfde en de Zesde symfonie beland, die tot de bekendste en meest iconische van het hele symfonische repertoire worden gerekend. Beide werken gingen dezelfde avond in première. Maar de echte première van vanavond is het harp concertino van Wim Hendrickx met als titel: ‘… after a soft Silence, an enormous Thunder …’ . Harpiste Agnès Clément en het Symfonieorkest van de Munt o.l.v. Alain Altinoglu kregen een staande ovatie in Bozar op 17 februari. Vanavond opnieuw in Klara Live.

Donderdag 18 april

In deze passieweek biedt Klara Live u vandaag en morgen een beklijvend concert aan. Tegenover de beroemde Johannespassie van Bach, die u morgen kan horen, zendt Klara Live deze avond het passieverhaal beschreven door Johannes uit, maar in een toonzetting van Arvo Pärt. Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem is een werk van 75 minuten van een ongekende spirituele kracht. Het Estse koor Vox Clamantis o.l.v. Jaan-Eik Tulve werkt al 20 jaar samen met Arvo Pärt. Het is zowel gespecialiseerd in gregoriaans als in de uitgepuurde muziek van Arvo Pärt en zijn tijdgenoten. Rechtstreeks vanuit Amuz in Antwerpen, met Lut Van der Eycken.

Vrijdag 19 april

Bachs ‘Johannes-Passion’ lijkt het vurigere en fellere broertje van de ‘Matthäus-Passion’. Toch gaat het theatrale steeds gepaard met een universeel medeleven. De kleinere bezetting van Vox Luminis zet in op intimiteit en dus ook op betrokkenheid. Evangelist Raphael Höhn voert ons naar de spil van het verhaal: het proces van Christus, zijn veroordeling en terechtstelling. Gedeelde passie, gedeelde visie: de eerste ontmoeting tussen Vox Luminis en Café Zimmermann belooft een droomhuwelijk te worden. Rechtstreekse uitzending vanuit deSingel in Antwerpen.

Klara Live, van maandag 15 tot en met vrijdag 19 april 2019, vanaf 20 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck / Katleen Van Bavel

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.