Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live tijdens de week van 15 juli: van Calabrië tot Brussel

Klara Live tijdens de week van 15 juli: van Calabrië tot Brussel Klassieke muziek

De hele zomer meandert Klara Live langs Europese steden en festivals, dankzij het aanbod van de Europese Radio Unie. We starten met een concert in Italië, kiezen concerten uit Berlijn en Londen, maken een selectie uit het Festival Musiq’3 van onze RTBF-collega’s en besluiten de week op zaterdag 20 juli met een rechtstreeks concert vanuit Bozar in Brussel.
Pino de Vittorio al zingend en begeleid door een gitarist© Pino de Vittorio

Pino de Vittorio brengt een ode aan Calabrië in Klara Live van 15 juli

Maandag 15 juli

Met dit programma neemt het ensemble Laboratorio ’600 ons mee naar Calabrië, dat ruige stukje Zuid-Italië in de punt van de laars. Zoals hun naam al laat vermoeden, gaan ze in de eerste plaats op onderzoek uit, gravend naar eeuwenoud maar levend(ig) Italiaans repertoire. Begeleid door hun luiten, theorbe, harp en gitaar bezingt rasacteur en zanger Pino de Vittorio de zee en de liefde. Een concert van het Locarno International Early Music Festival.

Dinsdag 16 juli

Vanavond neemt Klara Live u mee naar Berlijn voor een concert door het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin o.l.v. Fabien Gabel. Solist is de pianist Francesco Piemontesi, in 2007 nog derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd piano. Hij speelt Mozarts Rondo voor piano en orkest en de Burleske van Richard Strauss. Het orkest brengt ook laatromantische werken van Zemlinsky, Schreker en Korngold.

Woensdag 17 juli

'De muziek van Debussy wil ons het onzichtbare tonen, het onzegbare laten horen', meent de Spaanse pianist Javier Perianes. En dat lijkt ook zijn eigen leidraad te zijn. Helder en zonder de minste overdrijving kleurt en zingt hij in dit recital met naast Debussy ook de Nocturnes op.48 en de derde Sonate van Frédéric Chopin. Eindigen deed hij met muziek uit zijn thuisland: Cuatro piezas españolas en Drie Dansen uit El Sombrero de Tres Picos van Manuel de Falla. Een uitzonderlijk mooi concert vanuit de Queen Elizabeth Hall in Londen op 16 april dit jaar.

donderdag 18 juli en vrijdag 19 juli

Elk jaar aan het begin van de zomer organiseren onze collega's van Musiq'3 een sfeervol muziekfestival met concerten in het voormalige Radiogebouw aan het Flageyplein in Elsene, in het nabijgelegen Marni Theater en in de Terkamerenabdij. Drie dagen, 7 podia, 60 concerten, 200 musici en een thema : 'Diversity'. Uit het rijke aanbod van dit jaar selecteerde Klara een aantal opvallende concerten. Solisten zijn onder meer pianist Florian Noack, violiste Silvia Huang en gitarist Thibaut Garcia. De opnames werden gemaakt door onze collega's van de RTBF op 28, 29 en 30 juni.

zaterdag 20 juli

Rechtstreeks in Klara live: Prelude tot de Nationale Feestdag. De avond voor de Nationale Feestdag is er elk jaar een gratis concert in Bozar, bijgewoond door de koning en de koningin. Het Belgian National Orchestra staat onder leiding van zijn chef-dirigent Hugh Wolff. Solist dit jaar is pianist Henry Kramer, die de tweede prijs won tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd 2016. Op het programma staan o.m. het vierde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven en de Dansen van Galanta van Zoltán Kodály. De gratis kaarten zijn uitgedeeld, maar bij Klara Live zit u altijd goed. Na dit concert kunnen liefhebbers een danspasje zetten tijdens het Bal National op het Vossenplein te Brussel.

  • Klara Live, van maandag 15 tot en met zaterdag 20 juli 2019, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.