Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live. Topconcerten van eigen bodem

Klara Live. Topconcerten van eigen bodemKlassieke muziek

Klara Live brengt in de week van 30 maart enkele recente Klara concertopnames. Zo krijgen we het slotconcert van het Musica Divina Festival 2019, het Antwerp Symphony Orchestra met als solisten de broers Jussen, Steven Osborne en Paul Lewis samen aan één piano, een nieuwe compositie van Piet Swerts uitgevoerd door het Roeland Hendrikx Ensemble en het jonge vocale ensemble Voces Suaves. Daarnaast kan u ook nog Bruckners 8e symfonie onder leiding van Marek Janowski beluisteren.
Lucas en Arthur Jussen © Marco Borggreve

Lucas en Arthur Jussen soleren bij het Antwerp Symphony Orchestra

Maandag 30 maart

Amore sola mi fa remirare, la sol mi fa sollecita. Dit is één van de raadsels die Leonardo da Vinci in één van zijn vele notitieboeken neerschreef. Via het namenspel van noten schrijft hij over het mysterie van de liefde en dat is het uitgangspunt van de Canzoni Italiane, de Italiaanse liederen die Jan Van Elsacker en het Redherring Baroque Ensemble brachten in Hoogstraten op 5 oktober. Het was het slotconcert van een geslaagd Musica Divina Festival.

 

Dinsdag 31 maart

In 2009 stonden Lucas en Arthur Jussen al op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw met het dubbelconcerto van Francis Poulenc. Piepjong waren ze toen. Onlangs brachten de pianospelende broers, nu beiden twintigers, het werk met het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Jaime Martin. Het orkest creëerde er een Frans programma rond met van Maurice Ravel Ma mère l'oye en La Valse, en van Florent Schmitt de tweede orkestsuite uit Antoine et Cléopâtre.

 

Woensdag 1 april

Twee toppianisten die samen het charmante Franse repertoire voor piano vierhandig verkennen: veel aantrekkelijker kan een concert niet worden. Steven Osborne en Paul Lewis samen aan één piano in muziek van Poulenc, Ravel, Debussy en toch ook een beetje Stravinsky. Samen aan één piano, twee pianokrukjes in de lengte naast elkaar, en afwisselen maar...!

 

Donderdag 2 april

Piet Swerts schreef voor het Roeland Hendrikx Ensemble een nieuwe compositie gebaseerd op Le Bestiaire van Guillaume Apollinaire. De korte gedichten inspireerden hem tot 24 korte karakterschetsen waarbij hij vrij en vrolijk bekende muziekstukken parodieert en muziekstijlen verkent. Swerts bewerkte ook Le Carnaval des animaux van Saint-Saëns voor de zes musici en zo vloeien beide werken in elkaar over. Klara Live woonde de première bij in het Concertgebouw Brugge op 14 februari.

 

Vrijdag 3 april

Het jonge vocale ensemble Voces Suaves doet zijn naam alle eer aan. De zoete stemmen van het ensemble versmelten tot prachtig koorwerk in dit concert met vier van de bekendste koorwerken uit de Italiaanse barok. U hoort het fenomenale Miserere van Allegri, het Salve Regina van Alessandro Scarlatti - uitzondelijk dissonant voor zijn tijd -, het Crucifixus van Antonio Lotti en het 10-stemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti. Organist en klavecinist Jörg-Andreas Bötticher , die het ensemble Voces Suaves leidt, geeft tekst en uitleg bij het concertprogramma. Dit concert werd opgenomen in Hasselt op 23 februari 2019.

 

Zaterdag 4 april

De symfonieën van Anton Bruckner zijn indrukwekkende klankkathedralen, waarbij het symfonisch orkest klinkt als een gigantisch orgel met kleurrijke blokken en véél muzikale tijd en ruimte. De 8ste symfonie duurt maar liefst 80 minuten, en in die 80 minuten wordt u in uitgestrekte klanklandschappen ondergedompeld, weg van de dagelijkse realiteit. Marek Janowski staat sinds dit seizoen aan het hoofd van de Dresden Philharmonie, en als echte Brucknerkenner koos hij deze 8ste voor zijn inauguratieconcert. De opname werd gemaakt op 31 augustus 2019 in het Kultuurpaleis van Dresden.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.