Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live trekt deze week van de initimiteit van de kamermuziekzaal naar het grote podium

Klara Live trekt deze week van de initimiteit van de kamermuziekzaal naar het grote podiumKlassieke muziek

Van de initimiteit van de kamermuziekzaal naar het grote podium: Klara Live presenteert u opnieuw de mooiste concerten in de week van 16 december 2019.
Fauré Quartett©VRT rr

Fauré Quartett

Maandag 16 december

Het Duitse Fauré Quartett bestaat al 25 jaar en is kind aan huis in de Handelsbeurs Gent. Het repertoire voor piano en strijktrio is rijk maar ook niet eindeloos. Hun pianist Dirk Mommertz maakte daarom een bewerking van de bekende Schilderijententoonstelling van Mussorgski en van een aantal Etudes-Tableaux van Sergei Rachmaninov. Ertussen spelen ze het levendige pianokwartet op 47 van Robert Schumann. Een concertopname van 20/11 in de Handelsbeurs Gent.

Dinsdag 17 december

Het verborgen gefluister van de natuur: onder die intrigerende titel stelde cornettospeler Bruce Dickey samen met sopraan Hana Blazikova een concertprogramma samen. Uitgangspunt zijn de ideeën van wiskundige en astronoom Johannes Kepler (1571-1630) die het verband onderzocht tussen muziek en kosmologie. Hij daagde componisten uit een werk te schrijven met de harmonische bewegingen die hij had ontdekt bij de planeten. Orlandus Lassus kwam volgens hem het dichtst in de buurt... Op het programma verder ook werk van ondermeer Andrea Gabrieli, Hans Leo Hassler en de hedendaagse Calliope Tsoupaki.
Een VRT-opname, gemaakt in Amuz op 15 november.

Woensdag 18 december

In zijn recital in Flagey brengt de Amerikaanse topviolist Joshua Bell een hommage aan de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe. Meer nog, hij beschouwt hem als zijn muzikale grootvader, want zijn leraar Joseph Gingold was een leerling van Ysaÿe. Op het programma o.m. de bekende vioolsonate van César Franck, een huwelijksgeschenk aan Ysaÿe en werk van de Belgische meester zelf, o.m. de beroemde Ballade. Opgenomen op 5 december in Flagey, tijdens het Music Chapel Festival.

Donderdag 19 december

In zijn 'Harmonies du soir' horen we Eugène Ysaÿe van een heel andere zijde. Een compositie voor strijkkwartet en orkest was niet enkel nieuw en origineel, maar met de melancholische toonzetting is het ook ver verwijderd van de virtuoze solosonates waar Ysaÿe zo bekend voor is. In 'Amitiés' treden de twee vrienden Yossif Ivanov en Lorenzo Gatto aan, opnieuw begeleid door het Brussels Philharmonic Dirigent Stéphane Denève voegde er nog het zelden gehoorde 'La Péri' van Paul Dukas aan toe, om dan te eindigen met de Boléro van Maurice Ravel. Een opname van een concert in Flagey, Brussel op 6 december.

Vrijdag 20 december

Live vanuit De Munt: Les Contes d'Hoffmann van Jacques Offenbach

Zaterdag 21 december

Klara Live start deze zaterdagavond met zorgeloze muziek van Boccherini, Mozart en Mendelssohn. Uitvoerders van dit concert, gegeven op 7 september in het Duitse Jüteborg zijn de Kammerakademie Potsdam o.l.v. Meesun Hong Colemann en violiste Cosima Soulez Larivière. Daarna zorgt Franz Schubert op deze kortste dag van het jaar voor een portie melancholie in zijn weergaloze liedcyclus Die Winterreise, vertolkt door Thomas Bauer en Jos Van Immerseel.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.