Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live trekt naar Antwerpen, Brussel en Hasselt.

Klara Live trekt naar Antwerpen, Brussel en Hasselt.Klassieke muziek

Tijdens de week van 29 april 2019 hoort u in Klara Live eigen opnames die o.a. gemaakt werrden in Antwerpen, Brussel en Hasselt. En op 3 mei trekken we rechtstreeks naar de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Het Antwerp Symphony Orchestra brengt er onder leiding van dirigent David Zinman de 6de symfonie, de Pathétique, van Peter Tsjaikovski.
© Felix Broede

Isabelle Faust

Maandag 29 april

Het Freiburger Barockorchester dompelt zich sinds een jaar of zes onder in de symfonische muziek van Mendelssohn. Een voortdurende en fascinerende ontdekkingstocht noemt gastdirigent Pablo Heras-Casado het. Mendelssohns eerste symfonie hebben ze echter voor het laatst bewaard. Isabelle Faust komt erbij voor Mendelssohns vioolconcerto in mi klein waarin Mendelssohn het schrijven voor groot orkest intussen helemaal meester is. Klara was erbij, eind september in de Blauwe zaal van de Singel, vanavond hoort u het in Klara Live met Lut Van der Eycken.
Deze opname werd gemaakt op 22 september 2018 in deSingel.

Dinsdag 30 april

In 2018, het jaar waarin Ivan Klansky 70 jaar werd, besteedden grote concerthuizen veel aandacht aan deze Tsjechische pianist. Klara Live koos voor u een concert uit dat Klansky gaf op 1 mei 2018 in de Dvorak Hall in Praag.
Tijdens dit concert speelde Ivan Klansky exclusief muziek van Frédéric Chopin: nocturnes, barcarolles, ballades en mazurka's van deze Pools-Franse componist, maar ook zijn befaamde sonate in bes met de overbekende dodenmars.

Woensdag 1 mei

Originaliteit, vindingrijkheid en durf: het zijn kwalificaties die evenzeer op de geniale Shakespeare als op mezzosopraan Anne Sofie von Otter van toepassing zijn. Net als in de werken van de ‘Bard of Avon’ laat ze het sublieme met de klucht, de melancholie met de blijheid versmelten. Voor het concert in de Munt op 18 maart, had ze haar vaste pianopartner Bengt Forsberg meegenomen, maar ook het Finse vioolfenomeen Pekka Kuusisto.
Recital opgenomen in de Munt op 18 maart 2019.

Donderdag 2 mei

Op zaterdag 23 februari vond er in de kathedraal van Hasselt een uitzonderlijk concert plaats. Het Ensemble Voces Suaves onder leiding van organist-klavecinist Jörg-Andreas Bötticher bracht er de 4 meest bekende "koor"-werken uit de Italiaanse barok: hét Miserere van Allegri, het meest dissonante Salve Regina van Alessandro Scarlatti, het overbekende Crucifixus van Lotti en het niet te versmaden 10-stemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti. Het werd een uitvoering van erg hoog niveau! De dirigent vertelt tijdens deze uitzending uitgebreid over de werken en hun musicologische context.

Vrijdag 3 mei

Klara Live gaat vandaag rechtstreeks vanuit de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Het Antwerp Symphony Orchestra brengt er onder leiding van dirigent David Zinman de 6de symfonie, de Pathétique, van Peter Tsjaikovski. Als opener brengt de Amerikaanse dirigent werk van John Adams mee, en Josef Spacek is solist in tweede vioolconcerto van Bohuslav Martinu.

Klara Live, van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei 2019, vanaf 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Kristof Lowyck

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.