Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live trekt naar Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Groot-Brittannië

Klara Live trekt naar Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Groot-BrittanniëKlassieke muziek

In de week van 22 juli 2019 brengt Klara Live u zomerse festivalopnames van de Europese Radio Unie met bijdragen uit Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Groot-Brittannië.
Palau de la Musica, Barcelona© VRT rr

Palau de la Musica, Barcelona

Maandag 22 juli

Het indrukwekkende Palau de la Musica in Barcelona is het decor voor een concert met het Casals kwartet. Ze brengen het strijkkwartet nr. 17, het ‘Jachtkwartet’, van Mozart, en het beroemde strijkkwintet D 956 van Schubert. Hiervoor krijgen ze het gezelschap van cellist Alban Gerhardt. Dit concert vond plaats op 19 juni laatstleden naar aanleiding van de Pablo Casals Day Barcelona 2019.

Dinsdag 23 juli

Tijdens de zomermaanden selecteert Klara Live van maandag tot zaterdag de mooiste concerten uit het binnen- en buitenlandse festivalaanbod. Vanavond is dat een concert uit het Granada Festival, eind juni te horen in het Monasterio de San Jerónimo. Het Sollazzo ensemble bracht er verfijnd veertiende eeuws repertoire van componisten als Francesco Landini, Matteo da Perugia, Paolo da Firenze en enkele anonieme 'laude', ontroerend in al hun eenvoud. Een opname van de ERU.

Woensdag 24 juli

Op 1 juni opende het Mitteldeutscher Rundfunk Zomerfestival in Görlitz met een volledig Mozartprogramma. Het koor en orkest van de MDR stonden onder leiding van Risto Joost, solist was de Belgische sopraan Ilse Eerens.
Een ERU-opname van juni 2019.

Donderdag 25 juli

De Wiener Philharmoniker is van de absolute toporkesten ter wereld. Op 23 september van vorig jaar speelden ze in het Musikverein te Wenen onder de leiding van de 91 jarige dirigent Herbert Blomstedt. Naast de alom bekende zevende symfonie van Antonin Dvorak kunnen we ook de minder bekende derde symfonie uit 1845 van de Zweedse componist Franz Berwald beluisteren. Een ERU-opname van onze collega’s van de Oostenrijkse radio.

Vrijdag 26 juli

Op de Amsterdamse Cello Biënnale staat niet enkel de cello centraal, er is ook veel aandacht voor nieuw werk voor het instrument. Klara Live selecteerde enkele hoogtepunten uit de editie van oktober ll. Wim Henderickx schreef voor de biënnale 'Sangita' voor cello en orkest, hier vertolkt door het Antwerp Symphony Orchestra en Jean-Guihen Queyras. Als bijzondere ouverture klinkt oude Italiaanse muziek door een cello-ensemble van vijf Biënnale coryfeeën. Kian Soltani is één van de jonge cellosterren van dit moment. Bij het Residentie Orkest was hij dit seizoen Artist in residence, deze avond speelt hij met hen het geliefde celloconcerto van Elgar.
Een ERU-opname van oktober vorig jaar.

Zaterdag 27 juli

Vanavond hoort u een mooie selectie barokke aria's en instrumentale werken van Alessandro Scarlatti, Georg Friedrich Handel en zijn Napolitaanse rivaal Nicola Porpora. Die was de leraar van de beroemde castraat Farinelli. Contratenor Tim Mead en sopraan Louisa Alder vertolken de castratenrollen, bijgestaan door het barokorkest Arcangelo o.l.v. Jonathan Cohen. Het ensemble en deze solisten zijn ook te gast op het MA-festival, dat volgende week van start gaat in Brugge. Het ERU-concert van deze avond werd door de BBC opgenomen in Wigmore Hall in Londen op 7 december 2018.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.