Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 13 mei : Anima Eterna

Klara Live van 13 mei : Anima Eterna Klassieke muziek

Bart Van Reyn is een van de vier nieuwe artistieke stemmen bij Anima Eterna Brugge. Met een concert met muziek van Brahms en Schumann maakt hij zijn debuut bij het orkest.
Bart Van Reyn dirigerendc Agnete Schlichtkrull

Bart Van Reyn

Sinds vorig seizoen werkt Anima Eterna Brugge - het orkest dat groot werd met Jos van Immerseel - samen met verschillende gastdirigenten die elk een artistiek traject uitbouwen: Giovanni Antonini, Bart Van Reyn, Pablo Heras-Casado en violiste Midori Seiler nemen plaats voor het orkest.
Met het eerste pianoconcerto van Brahms en de vierde symfonie van Schumann maakt Bart Van Reyn - bekend als muziekdirecteur van het Vlaams Radiokoor, het Deens Radiokoor en Octopus - zijn debuut bij Anima Eterna Brugge.

Dat orkest, bekend om zijn historisch geïnformeerde aanpak in stijl èn instrumentenkeuzes werpt in dit concert een frisse blik op het grote, romantisch repertoire. Op het programma staan Schumanns vierde symfonie en Brahms eerste pianoconcerto. Twee werken van vrienden en zielsverwanten, waarbij zowel Schumann als Brahms jaren bleven schaven voor ze met hun compositie naar buiten kwamen. Toch werden beide premières gekraakt wegens onbegrip over de nieuwe wegen die de componisten bewandelden in hun werken. Later werden de composities des te geliefder.

Naar goede gewoonte heeft Anima Eterna heel wat artistiek onderzoek gedaan over de speelwijzen en gebruikte instrumenten uit de periode van dit programma. Zo kiezen de musici van Anima in dit concert voor het gebruik van natuurhoorns, mede omwille van Brahms' voorliefde voor het fijne kleurenpalet van dit instrument, ondanks de opkomst van de ventielhoorn in die tijd. 
De warme klanken die pianist Lucas Blondeel uit de prachtige historische Blüthner-vleugel haalt, maken de emotionele diepgang van Brahms' eerste pianoconcerto alleen maar intenser. Het bloedmooie tweede deel zou Brahms' muzikale liefdesverklaring aan Clara Schumann zijn.

Dit concert werd opgenomen in het Concertgebouw Brugge op 30 april jl.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.