Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 15 november: Brahms en Sibelius

Klara Live van 15 november: Brahms en Sibelius Klassieke muziek

Drieëntwintig jaar was Johannes Brahms toen hij zijn monumentale eerste pianoconcerto schreef. Symfonieorkest Vlaanderen en chef-dirigente Kristiina Poska nodigden de 23-jarige pianiste Marie-Ange Nguci uit om het te vertolken.
Dirigente Kristiina Poska met partituur(c) Wouter Maeckelberghe

Kristiina Poska

Drieëntwintig jaar en barstend van de ambitie: de jonge Brahms vocht een stevig robbertje met de noten van zijn eerste pianoconcerto. Hij mikte op een symfonie, maar eindigde met een monumentaal concerto. Dat is een kolfje naar de hand van de - eveneens - 23-jarige pianiste Marie-Ange Nguci. Deze rijzende ster combineert Brahms jeugdige virtuositeit met emotionele maturiteit.
Dirigente Kristiina Poska ziet een duidelijke link tussen de muziek van Brahms en die van Jean Sibelius, de Fin die ook in Poska’s thuisland Estland bijzonder geliefd is. Van schaduw naar licht, zo omschrijft ze Sibelius’ poëtische eerste symfonie.

Een concert opgenomen op 10 oktober jl. in De Singel in Antwerpen.

 

 

 

Beluister hieronder het gesprek dat Olav Grondelaers had in Music Matters over dit programma met dirigente Kristiina Poska.
5/10/2021 Kristiina Poska over de openingsconcerten van het Symfonieorkest Vlaanderen

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.