Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 31 augustus t/m 5 september

Klara Live van 31 augustus t/m 5 septemberKlassieke muziek

Het Symfonie Orkest Vlaanderen heeft de eer de vernieuwde zaal van De Bijloke te openen, met publiek erbij. Iedereen is benieuwd naar de nieuwe akoestiek! Oordeel zelf, donderdag rechtstreeks in Klara Live. Verder ook een recital van klarinettiste Annelien Van Wauwe en een hoogtepunt uit het voorbije MA festival in Brugge. Het oude muziek ensemble InAlto bracht muziek van Francisco Correa de Arauxo, aangevuld met polyfone kunstwerkjes van Josquin, Gombert en Pierre de la Rue.
Annelien van WauweMarco Borggreve

Klarinettiste Annelien van Wauwe

Maandag 31 augustus
Op 16 augustus stonden twee internationale topsolisten voor het eerst samen op het podium van studio 4 van Flagey: klarinettiste Annelien van Wauwe en pianist Severin von Eckardstein. Voor deze eerste samenwerking vonden ze elkaar in een subtiel afwisselend programma: bekend werk van Robert Schumann en Johannes Brahms werd gecombineerd met de mooie miniaturen van Alban Berg en met virtuoos werk voor pianosolo van Ferruccio Busoni. Op het programma ook een relatief onbekend Adagio voor pianosolo van Franz Schubert.


Dinsdag 1 september
De Franse dirigent Alain Altinoglu is sinds enkele jaren zeer succesvol als muziekdirecteur van de Munt. Ook in het buitenland wordt hij vaak uitgenodigd om de meest prestigieuze orkesten te dirigeren. Zo was hij vorig seizoen o.a. te gast bij het Radio symfonie-orkest van Frankfurt. Het orkest brengt een programma met werken van Dusapin, Saint-Saëns, en twee zeer kleurrijke partituren met de Suite uit De gouden haan van Nicolaï Rimski-Korsakov en de tweede Suite van Daphnis en Chloé van Maurice Ravel. De solist in het beroemde eerste celloconcerto van Saint-Saëns is Gautier Capuçon. Dit EBU-concert werd opgenomen op 14 februari in de Alte Oper te Frankfurt.


Woensdag 2 september
Een concert van de Georgische pianiste Eliso Virsaladze is een belevenis. Dat ze intussen 78 is, is hierin zelfs bijzaak. In het recital dat ze begin dit jaar in Tokyo speelde, stonden Sergei Prokofiev en Robert Schumann op het programma, componisten die ze graag speelt, ook hun minder bekende werken. Ook nu valt op dat de snelle stemmings- en tempowisselingen van Schumann haar op het lijf geschreven zijn. We horen de eerste acht maanden uit Tsjaikovski's Seizoenen, gevolgd door Sarcasms van Prokofiev en Schumanns Fantasie in C, op.17 Een recital van 17 januari 2020 in de Hamarikyu Asahi Hall, Tokyo.


Donderdag 3 september
Op 2 augustus vond tijdens het Ma-Festival een innig concert plaats in de Sint-Gilliskerk te Brugge. Publiek mocht er nauwelijks zijn, maar Klara kon het concert opnemen en zendt het vanavond uit. InAlto trad op met een programma waarbij de Spaanse polyfonist Francisco Correa de Arauxo centraal stond. Arauxo schreef talrijke "tiento's", een Spaans instrumentaal genre dat zou verwijzen naar het Italiaanse "ricercare". Zijn werken werden met Franco-Vlamingen omkaderd: Josquin, Pierre de la Rue, Lassus en Gombert. Dit concert was een topconcert binnen het festival: zowel zangers als instrumentisten haalden een zeer hoog niveau!


Vrijdag 4 september
Het eerste publieke optreden in de vernieuwde Concertzaal van de Bijloke belooft vonken te geven. En Klara Live is erbij! Met Louise Farrenc op het programma eert het huisorkest Symfonieorkest Vlaanderen een sterke vrouw uit de muziekgeschiedenis. Onder dirigente Kristiina Poska, dat spreekt.


Zaterdag 5 september
Monteverdi's l'Orfeo, een mijlpaal in de operageschiedenis, brengt het verhaal uit de Griekse mythologie over Orpheus en Eurydice. Orfeo onderneemt een tocht naar de onderwereld om zijn gestorven bruid terug te brengen onder de levenden, een verhaal dat ons nog altijd beroert. Lars Ulrik Mortensen en zijn Concerto Copenhagen brengen een levendige interpretatie vanuit de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Bariton Marc Mauillon is emotioneel overtuigend in de titelrol. De opname in de Deense opera vond plaats in maart van dit jaar, de corona maatregelen in Denemarken lieten 1000 mensen toe in de theaterzalen, quasi de maximum capaciteit aldaar, er is dus nog interactie met het publiek.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.