Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 4 november: Violist Sergey Khatchatryan betovert met Sibelius

Klara Live van 4 november: Violist Sergey Khatchatryan betovert met SibeliusKlassieke muziek

Meer dan ooit is Klara Live de concertzaal in uw huiskamer. Het Antwerp Symphony Orchestra en zijn chef-dirigent Elim Chan nodigden de Armeense violist Sergey Khatchatryan uit als solist in het wondermooie vioolconcerto van Sibelius. Beluister het concert op 4 november tijdens Klara Live.
Sergey Khatchatryan poserend met viool© Marco Borggreve

Sergey Khatchatryan

Sergey Khatchatryan - ook Sergej Katsjatrian geschreven - won de Koningin Elisabethwedstrijd in 2005, nadat hij in 2000 als vijftienjarige de eerste prijs behaalde op de Sibeliuswedstrijd in Helsinki. Het vioolconcerto van Sibelius neemt sindsdien een bijzondere plaats in bij de Armeense violist.

Terecht, want het is een wondermooi en interessant concerto, met het unieke Scandinavische kleurenpalet van de Finse componist. Alleen al hoe de soloviool in het openingsdeel opkringelt uit de murmelende strijkers, dialogeert met het orkest en dan een pracht van een cadens speelt maakt het bijzonder.Het is niet moeilijk om bij deze muziek je verbeelding aan het werk te zetten. En dan die lage, dwingende melodie in het langzame deel, melancholisch en passioneel. Als uitsmijter brengt de solist in het slotrondo het nodige vuurwerk boven het ritmische raderwerk van het orkest.

In dit Beethovenjaar speelt het orkest vervolgens een van de meest iconische werken van de meester: de vijfde symfonie. Al bij de première in 1808 was het publiek er wild van. Volgens schrijver E.T.A. Hoffmann was deze symfonie het klinkende bewijs dat instrumentale muziek in staat was om door te stoten naar ‘het onuitsprekelijke’.

Dit concert met het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Elim Chan werd opgenomen door Klara in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen op 3 oktober.

Luister naar het volledige concert in Klara Live op 4 november.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.