Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 6 tot 9 april: Stravinsky in het VRT-muziekarchief

Klara Live van 6 tot 9 april: Stravinsky in het VRT-muziekarchiefKlassieke muziek

‘Au très bel orchestre de l’INR un amical et cordial salut’ dat schreef Igor Stravinsky in 1952 in het Gulden Boek van het Groot Symfonie-Orkest van het NIR, de voorloper van het Brussels Philharmonic.
Igor Stravinsky

Igor Stravinsky

Dàt hij zo tevreden was over het orkest is niet verwonderlijk: het radio-orkest kende midden vorige eeuw een echte Stravinsky-traditie. Hij was de meest gespeelde hedendaagse componist, en het orkest van het NIR volgde zijn productie trouw op de voet. Dat had alles met het beleid van muziekdirecteur Paul Collaer te maken: hij vond het zijn vanzelfsprekende plicht eigentijds werk te ondersteunen.


Prettig gevolg daarvan is dat het VRT-muziekarchief belangrijke historische opnames van 20ste-eeuws werk bevat. Tijdens de Stravinskyweek programmeert Klara Live 4 interessante opnames uit dit rijke archief.


Zo werd in 1952 ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Stravinsky een heus festival georganiseerd in Brussel: acht concerten met niet minder dan twintig werken van de componist stonden op het programma. De maestro kwam ook zelf naar Brussel om zijn opera-oratorium Oedipus Rex te dirigeren. Deze historische opname van 29 mei 1952 is op dinsdag 6 april te beluisteren in Klara Live.
Uit begin jaren zestig komt een enthousiaste en dynamische uitvoering van Les Noces onder leiding van Leonce Gras (Klara Live, woensdag 7 april) en begin jaren zeventig werd er een opname gemaakt van L’histoire du soldat, in de Nederlandse vertaling van Martinus Nijhoff. Verteller van dienst is Julien Schoenaerts, als Soldaat herkennen we Jan Decleir en Jef Burm is de Duivel. Deze opname zendt Klara Live uit op donderdag 8 april.
Laatste bijzondere archiefopname is voor vrijdag 9 april. Dan staat Petroesjka op het programma, uitgevoerd door de New York Philharmonic onder leiding van Pierre Boulez. De opname werd door de VRT gemaakt in augustus 1975 in Gent, dat is dus ook alweer meer dan 45 jaar geleden, maar ze heeft nog niets aan kracht ingeboet.


Stravinsky in het VRT-archief, van dinsdag 6 tot vrijdag 9 april in Klara live, telkens om 20.00 u.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.