Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van 7 november: de troost van Brahms

Klara Live van 7 november: de troost van BrahmsKlassieke muziek

Met Ein deutsches Requiem wilde Johannes Brahms troost bieden aan de nabestaanden die treuren om een geliefde. Hij schreef het grote werk grotendeels na het overlijden van zijn eigen moeder.
troostende engel op een graftombe© Tomasz Kowaluk

Troost: we kunnen niet zonder in deze novemberdagen

Brahms maakte voor zijn persoonlijke versie van het requiem zelf een compilatie van een aantal Duitstalige Lutherse bijbelteksten in plaats van de geijkte Latijnse misdelen te gebruiken. Geloof was voor Johannes Brahms immers geen puur kerkelijke of theologische materie. 

Het openingsdeel met de woorden ‘Selig sind, die da Leid tragen denn sie sollen getröstet werdet’ onderstreept zijn menselijke aanpak. Op die manier maakt hij van ‘Ein deutsches Requiem’ een monument vol meedeleven met de mens en zijn eindigheid. Pas in het laatste, zevende deel gaat alle aandacht naar de overledene en duikt de milde muziek van het openingskoor weer op, nu met de woorden ‘Selig sind die Toten’. Ook architecturaal is de compositie, zoals definitief afgewerkt in 1869, dus een monument, symmetrisch gebouwd rond het innige vierde deel ‘Wie leiblich sind Deine Wohnungen’.
Deel I : Selig sind, die da Leid tragen (koor)
Deel II : Denn alles Fleisch es ist wie Gras (koor)
Deel III : Herr, lehre doch mich (koor en baritonsolo)
Deel IV : Wie leiblich zind Deine Wohnungen (koor)
Deel V : Ihr habt nun Traurigkeit (sopraansolo en koor)
Deel VI : Denn wir haben hie keine bleibende Statt (koor en baritonsolo)
Deel VII : Selig sind die Toten (koor)

Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor staan onder de leiding van Mariss Jansons. Solisten zijn sopraan Genia Kühmeier en bariton Sir Gerald Finley. Een EBU-concert, opgenomen op 21 september 2012 en opnieuw aangeboden als eerbetoon aan de in december 2019 overleden dirigent Mariss Jansons.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.