Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van barok tot hedendaags

Klara Live van barok tot hedendaagsKlassieke muziek

Het aanbod in Klara Live gaat tijdens de week van 13 mei 2019 van barok tot hedendaags. En op zaterdag 18 mei hoort u Klara Live rechtstreeks vanuit Studio 4 in Flagey. Daar vinden poëzie en muziek elkaar in een boeiend programma met het Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève.

Eliane Rodrigues

Maandag 13 mei

Op 24 maart was het Symfonieorkest Vlaanderen te gast in deSingel met een Italiaans programma. In ‘Festa Italiana’ werd werk van twee Italiaanse componisten, Rossini en Puccini, gecombineerd met de 4de symfonie van Mendelssohn, die de bijnaam 'Italiaanse' heeft, en met werk van de jonge Belg Jahwer Matmati. Wegens ziekte werd de voorziene pianist Ronald Brautigam vervangen door de Italiaan Filippo Gorini die het 3de pianoconcerto van Beethoven voor zijn rekening nam. Van de 26-jarige Jahwer Matmati, speelde het orkest 'Entre-tons', een werk dat refereert aan het verleden, met vooral knipoogjes naar Busoni.

Dinsdag 14 mei

Eliane Rodrigues is al jaren de onbetwiste grande dame van de piano in onze contreien. Ze concerteert overal ter wereld en is een gewaardeerde pedagoge. Chopin blijft ook voor haar één van de pijlers van het pianorepertoire. In Hasselt speelde ze op het festival Piano Days een recital helemaal gewijd aan deze componist. Ze wisselde grote werken zoals de sonate in b, de Ballade nr. 1 en de Grande polonaise af met ondermeer enkele Nocturnes. Die laatste beschouwt ze zelf als een soort dagboekfragmenten. Een feilloze techniek, de meest subtiele nuances en grote muzikale bogen: de muziek van Chopin vraagt het allemaal.
Opgenomen op 28 maart 2019 in het Cultureel Centrum van Hasselt.

Woensdag 15 mei

Het Belcea Quartet is één van de topkwartetten van vandaag. Vorige maand waren ze in deSingel te gast voor een concert waarin Haydn aan Janacek gekoppeld werd: een uitdagend concert, waarin twee heel verschillende strijkkwartetwerelden met elkaar geconfronteerd werden.
Een VRT-opname gerealiseerd in deSingel op 24 april.

Donderdag 16 mei

Vanavond krijgt u met de Hohe Messe BWV 232 van Bach één van de absolute topwerken te horen uit de Duitse barok. Uitvoerders van dienst zijn het Belgische barokorkest B'rock en het Balthasar-Neumann-Chor, voor de gelegenheid onder de leiding van Ivor Bolton. Dit EBU concert werd opgenomen op 13 mei 2018 als slotconcert van het 27e Internationales Bachfest in de Stadtkirche St. Johann in het Zwitserse Schaffhausen.

Vrijdag 17 mei

Na de muziek van Bach en het Franse barokrepertoire richt Reinoud Van Mechelen zich met zijn ensemble op Wolfgang Amadeus Mozart. Dat deze componist hem op het lijf geschreven is, bewees hij onder andere al aan het begin van dit seizoen in De Munt waar hij de rol van Tamino zong in Die Zauberflöte. Aan de hand van een aantal sublieme concertaria’s neemt hij de luisteraar mee in een gevariëerd programma van de jonge Mozart tot aan het fluitconcerto in D. Hier is het fluitiste Anna Besson die op de voorgrond treedt. Een concert in het kader van het festival Lunalia, opgenomen in de Mechelse Sint-Pieter-en-Paulkerk op 5 mei 2019.

Zaterdag 18 mei

Poëzie en muziek vinden elkaar vanavond in een boeiend programma met het Brussels Philharmonic onder leiding van Stéphane Denève. Sergei Rachmaninov was nog jong toen hij zijn allereerste orkestwerk, Utyos (de rots) schreef, geïnspireerd door een tekst van Anton Tsjechov. Debussy vond voor Prélude à l'après-midi d'un faune dan weer inspiratie bij Stéphane Mallarmé. Alexander Scriabin schreef zèlf het inspirerende gedicht voor zijn groots bezette Poème de l'extase, en Henri Dutilleux zette o.m. Jean Tardieu op muziek: Le temps l'horloge is een reflectie op de tijd, vanavond met sopraan Katrien Baerts als solist. Klara Live rechtstreeks vanuit Studio 4 in Flagey, met Nicole Van Opstal.

  • Klara Live, van maandag 13 tot en met zaterdag 18 mei 2019, vanaf 20 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.