Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live van dinsdag 29 september: Mahlers Tiende

Klara Live van dinsdag 29 september: Mahlers Tiende Klassieke muziek

“Almschi! Für dich leben! Für dich sterben!", schreef Gustav Mahler vertwijfeld op de partituur van zijn tiende symfonie. Mede door Alma’s affaire met architect Walter Gropius was Mahlers huwelijk in 1910 in een diepe crisis geraakt. Daardoor is de tiende symfonie Mahlers meest persoonlijke werk. Het Antwerp Symphony Orchestra speelt ze o.l.v. Markus Stenz.
portret van Gustav Mahlerrr

Gustav Mahler

Gustav Mahler stierf in 1911, nog voor zijn tiende symfonie was afgewerkt. Op basis van Mahlers gedetailleerde schetsen en uitgewerkte structuur vervolledigde musicoloog Deryck Cooke de partituur. Dirigent Markus Stenz is een believer in deze versie. Het is een echte Mahler-ervaring, die je bij het nekvel grijpt. Ze schuurt en wringt en zingt zoals alleen Mahlers muziek dat kan, zeker in het slotadagio, waarin het orkest zingt als nooit tevoren. Daartegenover staan passages met een haast bezeten energie in de middendelen. Mahler verlegt ook hierin zijn grenzen. Maar hoe het werk echt geklonken zou hebben, blijft een onbeantwoorde vraag.

Het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Markus Stenz begint het concert met een filosofische vraag. In The Unanswered Question laat Charles Ives het eeuwige vraagstuk van het bestaan stellen door de trompet. Ives schreef in zijn partituur een orkest voor, verdeeld op verschillende plaatsen in de ruimte van de concertzaal. Een mooie inleiding op de existentiële muziek van Gustav Mahler.

Dit concert werd opgenomen op 14 juni 2019 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.