Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live: van een intiem pianorecital tot een uitgebreide Beethovenmarathon

Klara Live: van een intiem pianorecital tot een uitgebreide BeethovenmarathonKlassieke muziek

In de week van 2 december brengt Klara Live de topconcerten opnieuw naar uw huiskamer: van een intiem pianorecital tot een uitgebreide Beethovenmarathon.
Daniil Trifonov©VRT rr

Daniil Trifonov

Maandag 2 december

Sinds pianist Daniil Trifonov in 2011 de Tsjaikovskiwedstrijd won, veroverde hij al snel de wereldpodia. Toch is hij veel meer dan een onwaarschijnlijk virtuoze pianist. Zijn spel is ook muzikaal uiterst intelligent en doorleefd. Dat toont hij in dit boeiende recital, opgebouwd als een hommage aan componist Frédéric Chopin. Componisten als Frederico Mompou, Tsjaikovski, Grieg en Rachmaninov schreven werken als eerbetoon aan de grote pianist-componist. Trifonov bouwt zijn recital prachtig op, om te eindigen met werk van de meester zelf: de Variaties op La ci darem la mano en de tweede pianosonate in bes, met de beroemde Marche funèbre.

Een EBU-concert, opgenomen tijdens het Festival van Verbier op 31 juli 2018.

Dinsdag 3 december

Er zijn vandaag verbazend veel goede, jonge strijkkwartetten. Technische perfectie is bij deze jonge musici allang vanzelfsprekend, gestroomlijnd samenspel ook, maar af en toe hoor je een strijkkwartet dat nog zoveel meer te bieden heeft: het Van Kuijk kwartet bijvoorbeeld speelt met een warmte en zangerigheid die je vandaag zelden hoort. Het zijn vier prachtige musici die duidelijk houden van de muziek die ze spelen. Luister vanavond in Klara Live naar hun ontroerend mooie interpretatie van het strijkkwartet van Claude Debussy, en hun geëngageerde versie van het 14de strijkkwartet, Der Tod und das Mädchen, van Franz Schubert. Verder is het voor Van Kuijk ook vanzelfsprekend dat ze muziek van vandaag spelen: op het programma dus ook een interessant strijkkwartet van de Franse componiste Edit Canat de Chizy.

Woensdag 4 december

Klavecinist Frank Agsteribbe verzamelde vier Catalanen en evenveel Vlamingen rond zich voor een concert met muziek van componisten die in de achttiende eeuw aan het Brusselse hof werkten en hun Catalaanse tegenhangers. Henri Jacques De Croes, Pieter van Maldere, Joseph-Hector Fiocco en Francisco Valls en Pedro Rabassa zijn enkele van de namen waarvoor Agsteribbe een lans breekt. Virtuoos en extravert vioolspel horen we maar ook expressieve en zangerige aria's voor sopraan Anne Cambier. Dit concert klonk in Amuz op 8 oktober.

Donderdag 5 december

De Sächische Staatskapelle Dresden is het oudste orkest van Europa. Vanavond neemt Philippe Herreweghe dit wereldorkest op sleeptouw in zijn interpretatie van Mozarts laatste drie symfonieën. Herreweghe, die bekend staat voor zijn transparante en heldere uitvoeringen, brengt de gekende donkere strijkersklank van het orkest in perfecte balans met de frisse blazers en prominente pauken. Dit concert werd opgenomen op 31 oktober in de Henry Le Boeufzaal van Bozar in Brussel.

Vrijdag 6 december

Amore sola mi fa remirare, la sol mi fa sollecita. Dit is één van de raadsels die Leonardo da Vinci in één van zijn vele notitieboeken neerschreef. Via het namenspel van noten schrijft hij over het mysterie van de liefde en dat is het uitgangspunt van de Canzoni Italiane, de Italiaanse liederen die Jan Van Elsacker en het Redherring Baroque Ensemble brachten in Hoogstraten op 5 oktober. Het was het slotconcert van een geslaagd Musica Divina Festival.

Zaterdag 7 december

We kennen Antonio Salieri, vooral door de film Amadeus, als een rivaal van Mozart. In zijn tijd echter was hij een zeer gerespecteerd componist en een van de belangrijkste pedagogen. Zo mocht hij Franz Liszt, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Johann Nepomuk Hummel en Franz-Xaver Mozart, zoon van... tot zijn leerlingen rekenen. De Bamberger Symphoniker brengt, naast werk van Mozart en Salieri, de kameropera "Mozart und Salieri", naar het theaterstuk van Alexander Puschkin, van Nikolai Rimski-Korsakow. Deze EBU-opname werd op 15 juni gemaakt in de Imperial Hall te Würzburg tijdens het Mozartfest 2019. Na het concert gaan we verder met een eerherstel aan Salieri en brengen we werken geschreven door hemzelf en zijn leerlingen.

Zondag 8 december

Beethovenmarathon vanuit deSingel. Op 2 april 1800 organiseerde Ludwig Van Beethoven een Keizerlijke Academie in het Weense Burgtheater. Tijdens dit lange concert stelde de componist zowel zijn eerste pianoconcerto als zijn eerste symfonie in première voor. Een iconisch concert dat de doorbraak van Beethoven in Wenen betekende èn zijn naam vestigde als vernieuwend componist. Als aanloop naar het Beethovenjaar 2020 stellen Jan Caeyers en zijn Concert Olympique een integrale reconstructie van deze gedenkwaardige gebeurtenis voor. Klara Live is er met Nicole Van Opstal en Lut Van der Eycken maar wat graag rechtstreeks bij. Klara Live, vanaf 16.00 u tot 22.00 u.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.