Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live vanop Laus Polyphoniae 2016

Klara Live vanop Laus Polyphoniae 2016Klassieke muziek

Het Antwerpse festival Laus Polyphoniae focust dit jaar onder de titel 'MORS | De eeuw van de zwarte dood' op de 14de eeuw. Een bijzonder dramatische periode met oorlogen en pestepidemieën, maar ook een periode van ongemeen rijke bloei in de kunsten.
Foto van het Huelgas Ensemble

Het Huelgas Ensemble

Zeker ook op muzikaal vlak, met de verfijnde, subtiele en complexe polyfonie die de “nieuwe kunst” van die tijd kenmerkte. Het festival loopt van vrijdag 19 tot en met zondag 28 augustus en u verneemt er alles over, want Klara is er vanaf dag één bij.

Op vrijdag 19 augustus om 18.00 u heet presentator Werner Trio u vanuit het Vleeshuis welkom in het programma KlaraLive@lauspolyphoniae, waarin hij historici en musici die meewerken aan het festival ontvangt. Om 20.00 u schakelen we over naar de Sint-Pauluskerk voor de rechtstreekse uitzending van het openingsconcert van Laus Polyphoniae 2016. Het Huelgas Ensemble brengt er Cypriotische polyfonie uit de 14de eeuw: de Cypriotische O-Antifonen zijn hoogtepunten van de ars subtilior, muziek die artistiek leider Paul Van Nevel al jaren fascineert.

Ook op maandag 22 augustus om 20.00 u zendt Klara Live rechtstreeks uit van op Laus Polyphoniae. Het Ensemble Canto Coronato brengt dan onder leiding van David Catalunya in de Sint-Pauluskerk nieuwe reconstructies van werken uit de beroemde codex Las Huelgas en uit andere middeleeuwse bronnen. Catalunya deed jarenlang onderzoek naar deze codex, één van de belangrijkste Europese manuscripten met polyfone muziek uit de late middeleeuwen, en presenteert in dit concert het klinkende resultaat van zijn bevindingen.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.