Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live vanuit het Kraakhuis van de Bijloke

Klara Live vanuit het Kraakhuis van de BijlokeBlijf verwonderd!

Wat hoort u op woensdag 12 december 2018 in Klara Live?
foto van Floris De Rycker

Floris De Rycker

Donderdag 29 november. Kraakhuis. Bijloke. Ratas. Del Viejo Mundo....

De ratten van de oude wereld waren perfect op hun plaats in het Kraakhuis van de Bijloke. Floris De Rycker en zijn vrienden waren er te gast met het programma Rions Noir, muziek uit de fascinerende wereld van de late middeleeuwen en de renaissance. Hits uit dit repertoire, zoals Doulce mémoire van Sandrin, zoals Douce dame jolie van De Machaut, zoals Triste plaisir van Binchois werden in verschillende formaties uitgevoerd: meestal eerst in een vocale versie, daarna instrumentaal.

De Rycker speelde zelf middeleeuwse luit, renaissanceluit en cister (met metalen snaren). Hij werd geassisteerd door Dimos De Beun op middeleeuws klavecimbel en spinet, door Elisabeth Seitz op psalterion, een soort middeleeuwse, liggende harp bespeeld met 2 hamertjes; door Indré Jurgeleviciutè op kanklés, het Litauws voor schootharp of Baltische citer; en door Romina Lischka op tenorgamba. Michaela Riener, Soetkin Baptist en Tomas Maxe zorgden voor de vocale partijen.

Franco-Vlaamse, Bourgondische en Parijse componisten stonden zij aan zij: Garnier, Richafort, de Sermisy, Goudimel, Gombert, Ockeghem, Lassus, Janequin, .... een mooie mix van de grootsten uit die tijd! Het publiek was erg opgetogen na de uitvoering en vroeg nog enkele bisnummers. Die kregen ze ook, in première zelfs. De release van die bisnummers kwam vorige week vers van de pers. U kan trouwens een mooie recensie vinden in De Standaard van 28 november.

Klara Live vanuit het Kraakhuis van de Bijloke, op woensdag 12 december 2018 van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Vincent Verelst / Tom Verheyden

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met vrijdag, telkens van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app
Nieuw dit seizoen: als we een mooie voorstelling op zaterdag rechtstreeks mogen uitzenden, zullen we ook op zaterdagavond een Klara Live uitzenden. Hou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.