Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live viert de Nationale Feestdag

Klara Live viert de Nationale FeestdagKlassieke muziek

Het is een jaarlijkse traditie: het concert 'Preludium tot de Nationale Feestdag', bijgewoond door het vorstenpaar en leden van de koninklijke familie.
© Koningin Elisabethwedstrijd

Belgian National Orchestra

Dit jaar krijgt het Preludiumconcert een extra betekenis, want voor het eerst sinds de lockdown in maart is er ook publiek in de Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten. Terwijl andere jaren de zaal met 2100 plaatsen tot de nok gevuld is, kunnen nu tweehonderd gegadigden het concert bijwonen. Zowel musici, publiek als technici moeten de strenge veiligheidsmaatregelen tegen Covid-19 volgen. Gelukkig zenden Klara, Eén en RTBF het concert uit, zodat u het zeker niet hoeft te missen.
Het is een feestelijk concert met een Belgische cast. Solisten Jodie Devos (sopraan), Thomas Blondelle (tenor) en violiste Sylvia Huang hebben hun sporen verdiend als Belgische laureaten van die internationale Koningin Elisabethwedstrijd.
Het Belgian National Orchestra staat o.l.v. Michael Schønwandt.
Op het programma staan werken van Mozart, Bernstein, Copland en Eugène Ysaÿe, de peetvader van de Koningin Elisabethwedstrijd. Maar na deze bewogen periode begint het concert met een moment van bezinning met het Adagio van Guillaume Lekeu.
De opname van dit Preludiumconcert vond plaats op 15 juli.

Volg het concert in Klara Live op 21 juli op Klara, klara.be of via de Klara-app.
De TV-opname van het concert zal een maand beschikbaar zijn op VRT Nu.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Nuits d’été

Nuits d’été is het zomerse avondprogramma van Klara, van maandag tot en met zaterdag. Klassieke muziek bij de avondschemering: het is een perfecte combinatie. Dat magische moment ‘entre chien et loup’, wanneer de dag langzaam plaats ruimt voor de nacht. Met een knipoog naar het prachtige werk van Berlioz. En met aandacht voor live-muziek. Elke avond serveert Nuits d’été een legendarische live-opname op cd. Niet alleen Belgische muzikanten maar ook Belgische componisten zijn een vast ingrediënt van Nuits d’été. Elke aflevering komt een ander Belgisch componist aan bod, van Peter Benoit over Frédéric Devreese tot Kris Defoort. Nuits d’été is een programma met heerlijke muziek en veel ontdekkingen.

In juli en augustus hoor je bovendien elke week een gloednieuwe opname met Belgische en buitenlandse musici, gemaakt volgens de nieuwste Corona-voorschriften. Dan wordt Nuits d’été weer even het vertrouwde Klara Live. Corona-proof dus, maar eindelijk mogen onze musici dan toch uit hun kot.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert / Geertje De Ceuleneer
Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Wolfgang Heiremans / Sylvia Broeckaert 
Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via nuits@klara.be.

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.