Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live vrijdag 20 november

Klara Live vrijdag 20 novemberBlijf verwonderd!

Ook in Duitsland zijn alle publieke concerten geannuleerd door Corona. Maar het ELB Symphonie-orchester springt creatief om met deze lockdown en speelt zeer regelmatig concerten, énkel voor de radio, zonder publiek dus. Dat betekent dat vooral de dirigenten het programma mogen bepalen. Alan Gilbert is zot van de Haydnvariaties van Brahms, vooral omwille van de kleurrijke orkestratie van dit werk. Na Brahms koos hij voor de 7de symfonie van Sibelius.
foto van het gebouw ELBPhilharmonie

ELBPhilharmonie

Reeds in augustus 1945, de bombardementen op Hamburg waren nauwelijks achter de rug, werd het NDR Sinfonieorchester opgericht, in opdracht van de Engelsen. Tijdens een van de allereerste concerten koos Hans Schmidt-Isserstedt de Egmont Ouverture van Beethoven, niet toevallig natuurlijk koos hij voor dit werk dat de Vrijheid personifieert.

Nu, 75 jaar later, wordt de stichting van dit orkest, inmiddels met een andere naam -de ELBPhilharmonie- gevierd, zelfs in Coronatijden. Het orkest biedt namelijk zeer regelmatig concerten aan, énkel voor de Radio. Publiek is voorlopig niet welkom, maar des te meer spelen de musici zich hun ziel uit het lijf, omdat ze gedreven worden door de bezetenheid van de dirigent die zélf zijn stukken mag kiezen.

Zo koos Alan Gilbert na de Egmontouverture voor de Haydnvariaties van Brahms. Brahms die ooit over Haydn zei: "Das war ein Kerl, wie miserabel sind wir gegen sowas". Het respect van Brahms voor Haydn was mateloos. Na die kleurrijke orkestvariaties koos Gilbert voor de 7de symfonie van Sibelius. In zijn zwart t-shirt dirigeerde hij de musici, de meesten in jeansbroek. Het werd een fantastisch radioconcert op 3 november ll. Geniet ervan! 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.