Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Klara Live woensdag rechtstreeks vanuit Bozar

Klara Live woensdag rechtstreeks vanuit BozarKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 13 februari in Klara Live? We zetten het hier op een rij!
Foto van Irish Chamber Orchestra – Jörg Widmann klarinet, leiding

Irish Chamber Orchestra – Jörg Widmann klarinet, leiding

Maandag 13 februari

Een wiegelied voor de dood. Zo wordt het Requiem van Gabriel Fauré wel eens genoemd. Vooral het bekende engelenkoor ‘In paradisum’ klinkt vertrouwd en bijzonder troostend in onze oren. Fauré’s prachtige Requiem wordt hier voorafgegaan door twee andere bekende Franse werken uit dezelfde tijd: Debussy’s symfonische gedicht Prélude à l’après-midi d’un faune en de liedcyclus Poème de l’Amour et de la Mer van Ernest Chausson. Een programma dat op het lijf is geschreven van het Symfonieorkest en Koor van de Munt en solisten Sandrine Piau en Stéphane Degout. Dirigent is Alain Antinoglu, de muziekdirecteur van de Munt.
Een concert opgenomen in Flagey op 26/11/2016

Dinsdag 14 februari

Aan de vooravond van de 70ste verjaardag van componist John Adams kan u in Klara Live luisteren naar Scheherazade.2, een dramatische symfonie voor viool en orkest die vorig jaar door Leila Josefowicz en de New York Philharmonic gecreëerd werd. In Klara Live vandaag de opname van deze première. Met Scheherazade.2 wil John Adams het verhaal van een moderne Scheherazade vertellen. Hij ziet haar als een “freedom fighter” die opkomt tegen de onderdrukking van vrouwen door politiek en/of religieus conservatisme. Het werk ontstond in nauwe samenwerking met violiste Leila Josefowicz.
Op het programma verder ook nog het bruisende Petroesjka van Igor Stravinsky, en om het concert te beginnen een magische scène van Anatoly Liadov.

Woensdag 15 februari

Jörg Widmann is niet alleen de voornaamste gastdirigent en musicus bij het Irish Chamber Orchestra, maar ook een internationaal gerenommeerde klarinettist en componist. Naast twee eigen composities brengt hij werken uit de bloeiperiode van de Eerste Weense School, waaronder de Symfonie nr. 41 van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze symfonie wekte bij zijn tijdsgenoten een grenzeloze bewondering door de buitengewone welluidendheid, de expressieve kracht en de grootse opbouw ervan. Het Eerste klarinetconcert van Carl Maria von Weber werd dan weer zo erg gesmaakt door het publiek dat de keurvorst van Beieren, Maximiliaan Jozef, een tweede concert bestelde onmiddellijk na het horen van het eerste. De avond wordt geopend met de Hebriden van Mendelssohn die zijn inspiratie vond in de adembenemende schoonheid van de gelijknamige Schotse archipel. Een impressionistisch werk avant la lettre. Een rechtstreekse uitzending vanuit Bozar.

Donderdag 16 februari

Amandine Beyer en Gli Incogniti maakten naam met fijnbesnaarde uitvoeringen van barokmuziek. Ditmaal verkennen ze de verleidelijke schemerzone van de vroeg-klassiek. Staat de zonovergoten Symfonie nr. 1 van Franz Xaver Richter nog met één been in de barok, dan is Haydns Vioolconcerto in G een onmiskenbare voorbode van de klassieke stijl. Maar Carl Philipp Emanuel Bach keek nog verder vooruit. Als zoon van de grote Johann Sebastian kreeg hij de barokesthetiek met de paplepel ingegeven. Vanuit die solide basis ontpopte hij zich tot een ware avant-gardist. De galante stijl, de expressieve miniatuurkunst van de Empfindsamkeit, en de turbulente Sturm und Drang: Carl Philipp Emanuel synthetiseert én transformeert alle geluiden van zijn tijd. Twee symfonieën en een celloconcerto illustreren zijn eigenzinnige genie, dat voortdurend verrast en resoluut anticipeert op de romantiek.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be