Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara Live zaterdag 28 mei: De Bekeerlinge, opera van Wim Henderickx vanuit Opera Ballet Vlaanderen

Klara Live zaterdag 28 mei: De Bekeerlinge, opera van Wim Henderickx vanuit Opera Ballet VlaanderenKlassieke muziek

De Bekeerlinge (The Convert) is een opera in twee bedrijven van Wim Henderickx op een libretto van Krystian Lada naar de gelijknamige roman van Stefan Hertmans. De opname van deze wereldcreatie in Opera Ballet Vlaanderen werd gemaakt op 13 mei. De belangrijkste rollen zijn voor sopraan Lore Binon als Vigdis/Hamoutal, bariton Vincenzo Neri als David en bariton Luvuyo Mbundu als Rabbi Obadiah. Koen Kessels is de dirigent.
Hamoutal (Lore Binon) in de woestijnOpera Ballet Vlaanderen

Hamoutal (Lore Binon) in de woestijn

Wim Henderickx noemt zijn opera een grand opéra en dat is terecht: want de bezetting is massaal met groot symfonisch orkest, uitgebreid koor met ook een kinderkoor en een stadskoor waardoor dit project een waardevol gemeenschapsgevoel krijgt. Grote massataferelen wisselen af met meer intieme momenten want tegen de historische achtergrond van de eerste kruistochten speelt zich een liefdesverhaal af en krijgen we inzage in de innerlijke wereld van het hoofdpersonage Vigdis.

De opera is geschreven met sopraan Lore Binon in gedachten als Vigdis, de bekeerlinge, en dat is een volmaakte keuze. Ze heeft een lichte stem die toch over de orkestmassa heen klinkt. Haar David is bariton Vincenzo Neri die zoals de meeste zangers in deze productie verschillende rollen zingt. De charismatische zwarte bariton Luvuyo Mbundu is Rabbi Obadiah die in het hart van de opera de tekst zingt uit de aanbevelingsbrief die Vigdis op zak heeft. Dat is een authentiek historisch document dat essentieel was in de zoektocht van schrijver Stefan Hertmans naar de omzwervingen van zijn hoofdpersonage.

In de partituur van Wim Henderickx komt de hele wereld binnen: Christelijk getinte muziek, Joodse melodieën (maar geen letterlijke citaten), Arabische klankkleuren, het komt allemaal samen in een naadloze integratie in de orkestklank en in de vocale schrijfwijze.

Sylvia Broeckaert

Deze productie is een coproductie van Opera Ballet Vlaanderen met de Opéra van Rouen en Muziektheater Transparant.

De opname is een coproductie van Opera Ballet Vlaanderen en Evil Penguin TV; vanaf 25 juni is de productie te zien op Evil Penguin TV; Vanaf 18 juni is De Bekeerlinge te zien op operavision.eu

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.