Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Nu op Klara:

Klara Live zet het nieuwe jaar in

Klara Live zet het nieuwe jaar inKlassieke muziek

Wat hoort u in de week van 2 januari in Klara Live? Dat zetten we hier op een rij!
Foto van Yossif Ivanov

Yossif Ivanov. Foto (c) Tom Barnes

Maandag 02/01/2017

Klara Live zet het nieuwe jaar in met het Symfonieorkest Vlaanderen in drie geliefde klassiekers: de klassieke symfonie van Sergei Prokofiev, het vioolconcerto van Mendelssohn en de 4de symfonie van Johannes Brahms. Solist in Mendelssohn is Elisabethwedstrijdlaureaat Yossif Ivanov. Het concert kreeg de titel "Onvoltooid verleden" mee: de drie componisten op het programma grijpen elk op hun eigen manier terug naar elementen uit het muzikale verleden.

Dinsdag 03/01/2017

Op zaterdag 3 december vond in de Bijloke in Gent een bijzonder concert plaats. Het Vlaamse ensemble Zefiro Torna werd bijgestaan door het Vocalconsort Berlin, wat op zich nog niet zo vreemd is, maar beide ensembles werden regelmatig vervoegd door Ghalia Benali, een Tunesische zangeres, kunstenares, danseres. Het programma was zeer verscheiden: van Hildegard von Bingen uit de 12de eeuw, over Lassus, Schütz en Buxtehude tot Irakese muziek vanaf de 9de eeuw tot op vandaag

Woensdag 04/01/2017

Het Nederlandse Nieuw Ensemble is één van de iconische ensembles voor eigentijdse muziek. Het ensemble was te gast op alle grote eigentijdse muziekfestivals en verzorgde tal van premières. Zo werkte het Nieuw Ensemble nauw samen met componisten als Boulez, Carter, Donatoni, Ferneyhough, Kagel, Ton de Leeuw, Ligeti, en Kurtág. Sinds 1982 is Ed Spanjaard de dirigent. De basisbezetting bestaat uit 12 musici, en opvallend veel tokkelinstrumenten behoren tot deze vaste kern : een gitaar, een mandoline en harp. Eind vorig jaar kwamen ze naar deSingel en brachten muziek mee van twee grote componisten van de late twintigste eeuw : Franco Donatoni en Elliott Carter.

Donderdag 05/01/2017

Prachtige zanglijnen, virtuositeit en passie: het vioolconcerto van Max Bruch heeft het allemaal. Net als violist Sergey Khachatryan. Voor hem is het een blij weerzien met het NOB, het orkest dat hem in 2005 begeleidde naar zijn eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd. Op het programma van dit concert met het Nationaal Orkest van België o.l.v. George Pehlivanian staan nog twee belangrijke orkestwerken. In ‘Along the Shores of Lorn’ toont componist Luc Brewaeys zich een meester van kleur en klank. Het orkest besluit met de Achtste symfonie van Antonin Dvorak. Dat is een bijzonder melodieus, haast idyllisch werk met een prachtig klankenpalet, net als Dvoraks Negende geschreven tijdens zijn verblijf in Amerika.
Opgenomen op 20 november 2016 in Bozar.

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken 

Samenstelling: Renate Weytjens / Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael.

Contact: klaralive@klara.be