Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Klara op de start van het MA Festival

Klara op de start van het MA FestivalKlassieke muziek

Het MA Festival in Brugge is een van de oudste festivals voor renaissance en barok van ons continent. Op vrijdag 5 augustus start de 59e editie van dit springlevende festival, met een nieuwe festivaldirecteur en met veel aandacht voor jonge musici. Klara is erbij.
Molina Visuals - Josep Molina

Ensemble Correspondances duikt in de wereld van Matthew Locke

Inleidende uitzending vrijdag 5 augustus om 18u

Om 18u is Nicole Van Opstal gastvrouw in een rechtstreekse uitzending vanuit de Kamermuziekzaal van het Concertgebouw Brugge met een reeks festivalgasten en -musici. Samen doen ze het programma uit de doeken en leggen ze accenten op enkel hoogtepunten uit deze editie.

Jan Van den Borre vertelt over het festivalthema ‘Vrijheid’, over zijn missie en over de MA Academy, een nieuw initiatief voor jonge professionelen die ervaring willen opdoen in een barokorkest, met een achterliggend Europees netwerk.

Klaveciniste Elina Albach is curator van het nieuwe project ‘Younger than Jesus’, waarin jonge musici met veel visie en lef een concertreeks binnen het festival organiseren.

Katherina Lindekens vertelt met veel passie over Engeland rond 1650 -1675, waar componist Matthew Locke de weg bereidde voor een nieuwe Engelse operatraditie.

Peter Van Heyghen laat u kennismaken met de vergeten componist Johann Henirich Rolle.

Ook Lieselot de Wilde, Beniamino Paganini, Pieter-Jan De Smet vertellen vanuit het perspectief van hun musiceerpraktijk over de muziek die ze spelen in het festival.

Voor de live muziek zorgen klaveciniste Elina Albach, vergezeld van enkele musici van haar ensemble Continuum en cellist Pieter-Jan de Smet.

Vrijdag 5 augustus om 20u : Matthew Locke

Terwijl Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé de wervelende voorstelling Cupid and Death op de planken van de concertzaal van het Concertgebouw brengen, zendt Klara met hetzelfde ensemble een andere opera van Matthew Locke uit: Psyche.

Sébastien Daucé vond de semi-scenische voorstelling van de masque Cupid and Death niet geschikt voor een radio-uitzending, maar stelde daarom een gloednieuwe opname ter beschikking die Klara in exclusieve avant-première mag uitzenden: Psyche. Dat werk van Matthew Locke wordt de grondlegger van de Engelse opera genoemd.

Het muziekdrama Psyche uit 1675 moest van King Charles II het Engelse antwoord op de Franse Psyché van Lully en Molière zijn èn de eerste English Opera worden. Deze semi-opera over de mythe van Amor en Psyche is een scharniermoment in de Engelse muziekgeschiedenis, als wegbereider voor Purcell.

De cd verschijnt op 23 september bij Harmonia Mundi.

De zomer van Klara

De zomer van Klara, een hele zomer lang op weekdagen en in het weekend van 7 tot 23 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.